25. oktobar  2016. 13.20  →  18.55 | Izvor: Beta, FoNet

Mađarska gradi novu ogradu prema Srbiji

BUDIMPEŠTA -

Mađarska gradi novu ogradu na južnoj granici sa Srbijom kako bi sprečila izbeglice i migrante da nekontrolisano ulaze na njihovu teritoriju, javljaju mađarski mediji.

 

Dve vrste barijera testiraju se u kratkom potezu od granice, pre početka izgradnje, prenela je mađarska državna televizija.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je u avgustu da su čvršća ograda i sistem za elektronski nadzor potrebni u slučaju da novi talas izbeglica krene ka Zapadnoj Evropi.

Mađarska je prošle godine podigla ogradu s bodljikavom žicom duž 175 kilometara granice sa Srbijom i na manjem delu granice sa Hrvatskom.

Zatvaranje takozvane balkanske rute za migrante i podizanje ograde na mađarskim granicama smanjilo je broj migranata koji iz Mađarske ulaze u Austriju, navodi agencija AP.

Austrijska policija je saopštila da je ove godine manje od 6.000 migranata ušlo u Austriju iz Mađarske, što je veliko smanjenje u odnosu na skoro 300.000 prošle godine.

Više od 400.000 ljudi prošlo je kroz Mađarsku na svom putu ka Nemačkoj i drugim bogatim zemljama Zapadne Evrope pre zatvaranja granice za migrante.

Pomoć mađarskih graničara

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Budimpešti o migrantskoj krizi sa ministrima unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije Šandorom Pinterom i Volfgangom Sobotkom koji su ocenili da je Srbija konstruktivnim stavom dala pun doprinos procesu pronalaženja rešenja migrantske krize.

Pinter i Sobotka ocenili su da je Srbija konstruktivnim stavom dala pun doprinos procesu pronalaženja rešenja migrantske krize i istakli da će se, kao ministri zemalja članica Evropske unije, zalagati da Srbiji bude pružena neophodna pomoć za prevazilaženje ovog problema.

Stefanović je naglasio da je Vlada Srbije od početka migrantske krize zauzela odgovoran i proaktivan pristup i bila otvorena za saradnju i ukazao da je za efikasno i trajno rešenje potreban jedinstven stav Evropske unije.

Stefanović, Pinter i Sobotka razgovarali su i o modalitetima saradnje radi efikasnije zaštite spoljnih granica, kao i o unapređenju saradnje u razmeni informacija u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Stefanović je naveo da je, u okviru akcije "Specijalne mere 2", koju finansira Evropska unija, koja predviđa angažovanje policijskih službenika zemalja Evropske unije za rešavanje migrantske krize, u pomoć srpskim graničarima na granicu sa Bugarskom upućeno 20 mađarskih kolega, navodi se u saopštenju.

Tagovi
Srodne vesti