Srbija

Berlinski pobednik na Slobodnoj Zoni

Srbija

I ove godine filmski festival Slobodna zona publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 10. do 15. novembra, donosi najatraktivnije festivalske naslove. Filmski program Slobodne Zone obuhvatiće ukupno 50 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz celog sveta

null

Na programu festivala naći će se pobednik ovogodišnjeg 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarni film, Požar na moru, Đanfranka Rozija. Fantastično kinematografsko ostvarenje skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji još od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema. Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je ’90ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi. Bez predstavljanja ljudi kroz sumornu statistiku i semantičke konfuzije migrant ili izbeglica, film ostaje fokusiran na tematiku njihove borbe za pravo na slobodu i bolji život.


 

null

Posebna filmska poslastica za sve ljubitelje tehnologije, futurizma i digitalnog aktivizma biće i novi dokumentarac kultnog ekcentričnog reditelja Vernera Hercoga. Čujte i počujte: Maštarije o novom konektovanom svetu postavlja publiku pred pitanje: Kakav je i koliki egzistencijlni uticaj robitike, interneta stvari (Internet of Things) i veštacke inteligencije na život čoveka? Društvo danas zavisi od interneta u skoro svakom pogledu, ali retko kada zaista zastanemo da preispitamo njegovu beskonačnost, svemogućnost i nezaustavljivu omniprisutnost. Svoje istraživanje našeg ubrzanog online života u kojem smo svi povezani, autor dokumentuje pričama različitih čudnih i zabavnih pojedinaca – od tehnoloških pionira poput Elona Maska, do žrtava radijacije wi-fi uređaja, čije anegdote i iskustva prikazuju kompleksnu sliku našeg vrlog novog sveta.


 

null

Novi film Li Tamahorija o porodičnom rivalstvu i pomirenju – Patrijarh, smeštena je u 60-te godine ruralnog Novog Zelanda. Zasnovan na romanu Bulibaša: Kralj cigana, najpoznatijeg maorskog pisca sadašnjice Vitija Ihimaerija, film predstavlja porodice Mahana i Paeta, zakletih neprijatelja i poslovnih rivala. Četrnaestogodišnji Simeon, najmlađi sin Mahana, postaće simbol generacijske borbe i suprostavljanja tvrdoj tradiciji Maora. On će, na pragu svog odrastanja, otkriti tajnu koja stoji iza duge plemenske netrpeljivosti i suprotstaviti se glavama svoje porodice i tradicionalnim vrednostima Maora.


 
null

Sa ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu, na program Slobodne Zone stiže i film Ljubavnici i despot, priča o mladom ljubavnom paru – reditelju Šin Sang-Oku i glumici Čoi Eun-Hee, Orsonu Velsu i Riti Hejvort Južne Koreje ‘70ih godina prošlog veka. Istovremeno, ovaj dokumentarac je i insajderska priča o ozloglašenom Kim Džong-Ilu, čoveku kojeg je svet do sada poznavao (samo) kao nemilosrdnog severnokorejskog diktatora, ugnjetavača ljudskih prava i najvećeg ljubitelja Henesi konjaka na svetu. U trenutku njene najveće popularnosti, tajni agenti u Hong-kongu kidnapuju Čoi naredbom Kim Džong-Ila. Tražeći Čoi, Šin i sam biva kidnapovan.


 

null

Britanski film Sing street vratiće nas u zlatne osamdesete godine, rokenrol i makar na kratko podsetiti na uticaj muzike novog talasa na tada jugoslovensku omladinu. Odlično coming of age ostvarenje je ujedno i mjuzikl sa neverovatnim originalnim soundtrackom. Sing Street prati Konora, četrnaestogodišnjaka koji beg od svojih roditelja pred razvodom i uobičajenih tinejdžerskih problema, vidi u misterioznoj, lepoj i uber kul devojčici Rafini. Da bi je osvojio, poziva je da bude glavna zvezda spotova njegovog benda. Postoji samo jedan problem: taj bend ne postoji… još uvek.

 

null
Doku-triler Zero days o našem svetu u vreme sajber rata, po prvi put nam prikazuje kompletnu priču o kompjuterskom virusu Stuxnet, poznatnog i kao Crv zbog mogućnosti da prelazi sa jednog računara na drugi kroz softverske rupe koje pravi. Stuxnet je virus kreiran zajedničkim snagama Sjedninjenih Američkih Država i Izraela sa namerom da se kompletno uništi centralni deo iranskih nuklearnih postrojenja, a koji se kasnije proširio i van svoje primarne mete. Bez nepotrebnog ulaska u tehničke detalje, ovaj dokumentarac nam ekskluzivno otkriva brojne intrige u koje su umešane Centralna obaveštajna agenija (CIA), vojska SAD-a, izraelska agencija Mossad, masovna špijunaža, ubistva i nove generacije sajber oružja čija se destruktivna moć može porediti jedino sa nuklearnim ratom.

 

null

Na 12. Slobodnoj Zoni predstavićemo i dobitnika ovogodišnje Glavne nagrade u selekciji Izvestan pogled u Kanu, Najsrećniji dan u životu Olija Makija. Neodoljivo šarmantan prvenac Juha Kvosmanena, sniman u crno-beloj tehnici, duhovita je drama inspirisana istorijskim obračunom finskog boksera Olija Makija i američkog šampiona Dejvija Mura u Helsinkiju 1962. godine. Oli je momak sa sela i sve je spremno za njegovu pobedu, sve što treba da uradi je da izgubi višak kilograma i usredsredi se na meč. Međutim, Oli se zaljubljuje.


 

null

Festival svečano otvara film Neruda čileanskog reditelja Pabla Laraina projekcijom u Sava Centru 10. novembra. Karte za otvaranje mogu se kupiti na biletarnicama Sava Centra i Eventima.

 

Informacije o programu festivala pratite na: freezonebelgrade.org


Dobro došli u Slobodnu Zonu!

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Srbija

MARIJANA MIRKOVIĆ, logoped: „Deci do treće godine ne davati mobilne telefone“

Advertiser Serbia24. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Širi se mreža bezbrižnih putnika

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Produžen rok za prijave radijskih džinglova i reklama za nagradu V(RAB)AC 2024

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Vaša nedeljna doza zabave – top 3 filma za ovu sedmicu

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Nedelja sa Alma Quattro #11

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

SkyShowtime objavio trejler i poster za treću sezonu serije Mayor of Kingstown

Advertiser Serbia16. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.