Šta sve treba da završimo da bismo ubedili MMF?

Srbija je konačno u situaciji kada možemo reći da postižemo neke dogovore s MMF, rekla je u Kažiprstu urednica časopisa Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

16:35

Šta sve treba da završimo da bismo ubedili MMF?
Foto: Screenshot

Ona je, na pitanje koliko je realno očekivati da dođe do dogovora o povećanju plata i penzija i zašto to do sada nije učinjeno, objasnila da plate nisu bile predviđene aktom o namerama kojim počinje svaka revizija, a reč je o spisku obaveza koje je država preuzela na sebe da završi.

Podsetila je da to povećanje nije bilo definisano ni prošlim memoranduom, jer smo mi aranžmanom s MMF nametnuli sebi da do kraja 2017. važi zabrana povećanja plata i penzija.

"Ali s ozbirom da je stanje u budžetu bilo zadovoljavajuće, MMF je dozvolio 100 miliona u prethodnoj reviziji, pa su tako penzije i plate povećane“, rekla je ona i dodala da u masi to jeste značajna suma, ali je minimalna kada se rasporedi po učesnicima.

Ostaje, kaže da se vidi kakvo će sada biti na kraju stanje u kasi.

"Suficit može biti i ako država neke obaveze ne isplati na vreme i tako zadrži neki novac i to se onda vidi kao višak nekih para“, rekla je ona.

Prema nejnim rečima, penzije su bile drastično smanjene, tako da čak i s novim povećanjem teško se mogu vratiti na staro stanje.

"Cela ideja reformi i jeste bila da se učešće penzija i plata smanji u ukupnom BDP. U javnom sektoru je trebalo to svesti kod plata sa 11 na 8 odsto, a kod penzija sa 14 na 11 odsto, mi do toga još nismo došli.“

Objašnjava da bi se to s druge strane moglo nadoknaditi povećanejm BDP, za šta, kaže, Srbija ima mogućnosti, ali ističe da su ovo još skromna povećanja i skromni rast gledajući dugoročne perspektive.

Ona podseća na prognozu MMF za jugoistočnu Evropu i ozbiljna upozorenja za deo gde smo mi, odnosno da te zemlje neće rasti iznad tri odsto godišnje.

"Još imamo niske stope rasta da bismo govorili o nekom ekonomskom uspehu na dugi period“, rekla je.

Nikolićeva podseća i da je naša država aranžmanom preuzela obaveze da će vraiti dug Petrohemije NiS-u, uz uslov da se ona više ne zadužuje kod države. Da će smeniti rukovodstvo RTB Bor, da će se rešiti problem u Resavici, da će se povećati cena uglja, da će privatizovati Komerijalnu banku, da će se naći partner za Aerodorm, da će se smanjiti broj radnika u javnom sektoru...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: