Slovenačka vlada u Srbiji: Beograd od LJubljane traži Titova kola!

D. M. - S. B.

24. 10. 2016. u 10:58

U Beogradu održana treća sednica vlada Slovenije i Srbije, teme migranti, sukcesija, Evropa. Reč je o 15 vozila vrednih 10 miliona evra, koja nisu vraćena. Cerar: Evropa da otvori vrata vašoj zemlji

Словеначка влада у Србији: Београд од Љубљане тражи Титова кола!

Foto: Ž. KNEŽEVIĆ

SRBIJA i Slovenija više nemaju otvorenih pitanja, osim nekih manjih koja su zaostavština bivše zajedničke države. Ljubljana će se kod ostalih članica EU zalagati da Beograd što pre otvori nova pregovaračka poglavlja, a dve zemlje fokusiraće se na jačanje privredne saradnje.

Ovo bi bila ključna poruka današnje zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, treće po redu. Podela imovine nekadašnje zajedničke države je, pored migrantske krize i investicija, bila među glavnim temama razgovora premijera Aleksandra Vučića i Mira Cerara.

- Pitanje Beogradske i Ljubljanske banke u Njujorku je rešeno, razgovaramo o diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Gledamo kako nama da se vrate Titova vozila, neki muzeji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju i stvari idu u dobrom pravcu - poručio je Vučić. Inače, Srbija potražuje 15 automobila, vrednih 10 miliona evra, koji su dati na pozajmicu Tehničkom muzeju Slovenije pre tri decenije i nikada nisu vraćeni.

Vučić se u jednom trenutku požalio slovenačkom kolegi da bi voleo da ima "njegove probleme":

- To malo migranata što ih je pogodilo, ispostavilo se kao najveći problem. Mislio sam da će Cerar o tome govoriti do sutra, a to je nama kao "muva na međeda" - primetio je Vučić nakon što je Cerar govorio o problemima koje Slovenija ima u vezi s migrantskom krizom .

Slovenački premijer je poručio da se zalaže da vrata EU ostanu otvorena, pre svega za Srbiju, jer veruje da naša zemlja pripada evropskoj porodici i da je važan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana.

Prema Vučićevim rečima, obim trgovinske razmene dveju zemalja prošle godine je iznosio 870 miliona evra. Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a ukupne investicije njihovih firmi su 1,2 milijarde evra.

- Nekoliko je oblasti u kojima ima prostora za još bolju saradnju. Na prvom mestu, mislim da je to vojno-ekonomska saradnja. Tu je turizam i pozivam slovenačke investitore da pogledaju naše banje. Prostora ima i u agrokompleksu, možda na osnovu dugotrajnog zakupa zemljišta - poručio je srpski premijer.



DAČIĆ NE POTPISUJE ZBOG OSTAVKE

Nakon sednice dveju vlada, potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji iz oblasti kulture i infrastrukture, dok je šef diplomatije Ivica Dačić slovenačkom kolegi uručio Zapisnik o predaji 43 međunarodna ugovora SFRJ.

- To što Ivica nije potpisivao ovde, to je zato što ne može brzo da pročita, a uvek brine da mu neko ne podmetne ostavku, zato je on sve spremio ranije - rekao je u šali Vučić.

SRBI JOŠ BEZ STATUSA MANjINE

Dvojica premijera u obraćanju javnosti nisu govorila o položaju srpske manjine u Sloveniji. U ovoj zemlji živi oko 40.000 naših sunarodnika, koji već godinama traže da dobiju status nacionalne manjine i pravo na školovanje na srpskom jeziku, zbog čega su izloženi asimilaciji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

176671

24.10.2016. 11:29

rijaliti tece li tece, samo ovaj na tv-u, novinama, sajtovima, ulicama, pricama, plakatima... good morning serbia

Nele

24.10.2016. 11:54

Biće prikazan projekat Beograd na vodi,projekat koji će na kraju ući u istoriju kao najveći promašaj veka,iako je vek tek počeo!

Bosko

24.10.2016. 12:52

jesi li ga pitao je li ko u Ljubljani odgovarao za smrt vojnika jna srpske nacionalnosti '91. godine ?

Gojko

24.10.2016. 15:30

@Dare - Tito je bio spreman da zrtvuje zivote srpskih mladicha da Sloveniji ostane izlaz na more od Lazareta do Sechovlja kao shto ih je zrtvovao na sremskom frontu.

lepi

24.10.2016. 15:08

Ako hoces mir i stabilnost kupi S-300,buk M2E i dve eskadrile 29 u protivnom tesko !

Zoran

24.10.2016. 16:46

Srbija ne sme dozvoliti nikakve provokacije koje mogu naneti stetu medjuljudskim odnosima .

Vlado

24.10.2016. 16:48

Kakvi su nam onda neprijatelji kad imamo ovako krasne prijatelje? Sumnjam da bi bili prijatelji da smo recimo priznali nezavisnost Stajerske ili Koruske.

naranca

24.10.2016. 23:04

Sramota sramota sramota.Sto ne idu u Sloveniju.Willcommen nach Slovenia.Za ovo bi neko trebalo da odgovara.64 srpskih maldica ubijeno mucki 1991.Koze zaboravljaju.Narance nikad.

naranca

24.10.2016. 23:07

oce opet da nam uvaljuju njihovo djubre???????????????????????????????I oce kad ih ovi korumpirani primaju na nasu svetu zemlju.