Stranci, idite iz suda

M. FILIPOVIĆ

21. 10. 2016. u 14:06

Predsednik srpske i hrvatski član Predsedništva BiH postigli dogovor o zakonu. SNSD i HDZ BiH će pripremiti propis o najvišoj sudskoj instanci

Странци, идите из суда

Čović i Dodik posle sastanka u Banjaluci

STRANKE predsednika Srpske Milorada Dodika i hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića uputiće u parlament u Sarajevu Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čija je suština u tome da se pri donošenju odluka u najvišoj pravnoj instanci eliminiše - politički uticaj ove institucije.

Ovo su u petak, posle sastanka u Banjaluci, najavili Dodik i Čović, koji su se dogovorili da pravni timovi SNSD i HDZ BiH sačine tekst zakona o sudu, koji je dosad radio na osnovu pravilnika koji su donele same sudije.

RS je više puta predlagala zakon kojim bi strane sudije bile zamenjene domaćim, ali je on "padao u vodu" u parlamentu BiH jer ga nikad nisu podržali bošnjački poslanici.

Odluka o proglašenju Dana RS neustavnim, koja je doneta preglasavanjem srpskih sudija, bila je "crvena linija" ispod koje vlasti u RS nisu mogle ići.

Kako saznajemo, moguća su dva modela promene rada Ustavnog suda. Prvi je da strane sudije zauvek odu i da ih zamene domaće, a drugi je da se onemogući donošenje odluka preglasavanjem.

Na pitanje šta ako SDA opet odbije zakon, Dodik je rekao:

- Nemoguće je da SDA sve odbije! Moraće da prihvate dijalog i konsenzus ako žele da ubrzamo evropske integraciju.

Govoreći o vladajućoj koaliciji na nivou BiH, Dodik je rekao da ova stranka neće ulaziti u tu vlast, iako su aktuelni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, posle poraza njihovih stranaka na lokalnim izborima, apsolutno delegitimisani.

Čović je bio mnogo konkretniji govoreći o problemima vlasti na nivou BiH:

- Stabilna većina u parlamentu BiH ne postoji. Ona zavisi od zakona i odluka koje su na dnevnom redu. O svemu tome moraćemo da razgovaramo i sa drugim liderima partija.

Naglasio je da je važna bliža saradnja sa RS, jer bez toga nije moguće ostvariti evropski put BiH niti realizovati mehanizam koordinacije.


NIŠTA OD SANKCIJA EU

AKO EU uvede sankcije prema nama zbog referenduma, Srpska će izaći iz dogovora o sprovođenju Reformske agende EU za BiH, ali uveren sam da do toga neće doći - rekao je Dodik. On je naglasio da ne očekuje ni bilo kakve teške ocena u Izveštaju o napretku BiH Evropske komisije.

Čović je rekao da je narod RS i na referendumu i na lokalnim izborima rekao šta misli o važnim temama i da taj stav treba poštovati.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije