Plaćaju im edukaciju i daju posao, ali niko neće

Hrvatsku brodogradnju već neko vreme potresa ozbiljna kadrovska kriza uzrokovana značajnim nedostatkom školovane radne snage za rad u brodogradilištima.

Region

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

13:37

Plaćaju im edukaciju i daju posao, ali niko neće
(Foto: Thinkstock.com)

Regionalni mediji pišu da uzrok treba tražiti i u činjenici što se sve manji broj studenata odlučuje da upiše strukovne škole u ​​kojima bi se edukovali za brodarska zanimanja, pa su brodogradilišta na neki način prisiljena da radnu snagu, sama traže.

Naravno, rad u brodogradilištu nije nimalo lagan posao iako su uslovi rada i zaštite na radu danas daleko bolji i sigurniji, mkeđutim, ipak su retki oni koji se dugoročno vide kao radnici na navozu. U ovakvim problemima nalazi i Uljanik grupa koja kontinuirano sprovodi edukacije i kurseve za osposobljavanje radnika za deficitarna zanimanja nudeći im pritom novčanu stimulaciju, ali i zaposlenje nakon završenog kursa.

Dovoljno je biti zdravstveno sposoban, prijaviti se, upisati kurs, odraditi praktičnu i teorijsku nastavu, koja je još i besplatna i na kraju, ukoliko se ipusne traženi uslovi, dobićei posao u Uljaniku. Ipak, čini se, mnogima ovakva ponuda nije dovoljno primamljiva, pa radije sede i "traže" posao sa zavoda umesto da se odlučuju za prekvalifikaciju, a potom i za rad u brodogradnji. Stoga brodogradilište Uljanik i dalje zavisi od toga koliko ljudi samo ili uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uspe da pronađe i osposobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: