Raduju se bolonjci

I. MIĆEVIĆ

21. 10. 2016. u 10:40

Ministarstvo prosvete traži drugu šansu za akademce upisane 2006-2008. Studenti upozoravaju da bi fakulteti mogli da se ogluše o preporuku

Радују се болоњци

(Ne)zadovoljstvo Stari „bolonjci“ dobijaju produžetak

STARIM studentima svih nivoa studija izmenom zakona produžen je u petak rok za završetak studija za dve godine. Problem njihovih kolega "bolonjaca", koji su upisali studije 2006, 2007. i 2008. godine, nije rešen na skupštinskoj sednici, ali bi i oni trebalo da dobiju dodatni rok od godinu dana. U Ministarstvu prosvete potvrđeno je za "Novosti" da će najkasnije u ponedeljak uputiti fakultetima uputstvo da studentima ove tri generacije omoguće da besplatno i bez polaganja razlike u ispitima dovrše studije započete po bolonjskim programima, od 2006. do 2008. godine.

Procenjuje se da je ovakvih studenata oko 2.000. Odluka da se i njima izađe u susret usvojena je jednoglasno na zasedanju skupštinskog Odbora za obrazovanje, a složio se i ministar prosvete Šarčević, koji će za tri meseca Odboru referisati da li je ova olakšica sprovedena u delo.

Kako sada stvari stoje, bez najavljene preporuke, ove tri generacije akademaca moraju da se ispišu i ponovo upišu, često po novim programima, pa ih to košta od 10.000 pa do više od 100.000 dinara, u zavisnosti od fakulteta. Mnogi moraju da polažu i dodatne ispite.

Borijan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu, smatra da je ova odluka dobra jer je u interesu studenata, ali istovremeno pokazuje koliko je Zakon o visokom obrazovanju loš i traži hitne izmene.

- Preporuka Ministarstva ne može biti obavezujuća, jer je u suprotnosti sa zakonom. Znači, svaka studentska služba može da se ogluši o nju, jer je zakon važniji od preporuke - kaže Soković.

POGODNOSTI ZA AKADEMCE NA SKUPŠTINSKOM odboru čulo se kako pojedini fakulteti koriste trenutnu situaciju, pa istu stvar naplaćuju po drastično različitim cenama. I poslanici opozicije i vladajuće koalicije složili su se o predlogu da ovi studenti ne treba da plaćaju dodatnu godinu studija, niti da polažu dodatne ispite ako su promenjeni studijski programi.

U skupštinskoj raspravi spomenuta je još jedna neobična preporuka koja je početkom meseca iz Ministarstva prosvete upućena fakultetima - da se ponašaju kao da su izmene zakona o visokom obrazovanju već usvojene i da starim studentima omoguće nastavak školovanja. A tada izmene nisu još ni stigle pred poslanike.

Produženju roka ipak se raduje 2.000 "bolonjaca" iz tri sporne generacije.

- Nadam se da će Ministarstvo kontrolisati da li su svi fakulteti ispoštovali preporuku - kaže Nemanja Ilić, student Pravnog fakulteta u Nišu, iz jedne od spornih generacija. - Kolege koje su u istom problemu kao ja treba da plate i do 100.000 dinara, a nekima je razlika i po pet-šest ispita.

Profesor dr Lazar Saranovac sa Elektrotehničkog fakulteta kaže da na ovom fakultetu nije naplaćivano priznavanje ispita, već samo upisna taksa. Preporuka će, dodaje, dodatno zakomplikovati stvari.

- Generacija upisana 2006. još prošle godine iscrpla je sve zakonske mogućnosti za produžetak roka, pa su morali da se ponovo upišu. Generacija upisana 2007. godine ove godine našla bi se u toj poziciji, a godinu mlađim studentima, i bez preporuke, dozvoljavamo da produže još jednu godinu - objašnjava prof. dr Saranovac. - Sada dolazimo u apsurdnu situaciju da će generacija 2007. dobiti nešto što prošle godine nije bilo.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

A

21.10.2016. 10:49

Kojim starim studentima? Jel starim studentima koji studiraju pre bolonje ili oni koji su prvi put upisali 2006/07 (prva bolonja).Posto meni su produzili studiranje i dodali mi jos 9 ispita (a ostalo mi 3 do kraja)...

Milan

21.10.2016. 16:00

Sada svi Crnogorci imaju vremena da ispolazu ono sto nisu zadnjih 20 godina studiranja i boravka u Srbiji koju Milo i njegovi izdadose a da trepnuse nisu!

Ja ne poznajem ni jednog vecitog studenta

21.10.2016. 16:37

Od svih kolega koje sam poznavao 1984 kao brucos, niko vise ne strudira. Vecina nas je kad-tad diplomirala a neki su digli ruke jer nisu verovali u sebe da bi do danas sigurno i oni diplomirali. Ako im nesto nije jasno, objasnila bi im deca i obratno.