Privrednici traže manje namete

Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose, kao i parafiskalne namete i da pronađe alternativne izvore finansiranja jer su visoke kamate na bankarske kredite, rečeno je danas u debati privrednika i parlamentarnih stranaka koju je organizovala Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Konsultant BSN Dragoljub Rajić kazao je da su "takvi uslovi poslovanja odgovor zašto su male plate, rasprostranjena siva ekonomija i ne otvaraju se nove firme".

"Mađarska, gde su porezi niži nego u Srbiji, najavljuje da će još smanjiti te namete", kazao je Rajić.

Vlasnik Galeb grupe iz Šapca, Radoslav Veselinović rekao je da je poslovanje sve teže i da ne postoji komunikacija sa "vladom koja bi trebalo da prepozna firme nosioce razvoja i pomogne im".

"Uložili smo 400 miliona dinara u firmu Zavarivač, ali je privatizacija poništena, plaćamo kamate na kredite po osam odsto iako su u međuvremenu pale na dva do četiri odsto i nemamo podršku kao strane kompanije", kazao je Veselinović. On je dodao da u Srbiji više nema ni industrijskog stručnog kadra, zavarivača i drugih zanatlija jer ih se ne iškoluje dovoljno i odlaze u svet.

Veselinović je naglasio da su mala i srednja preduzeća oštećena i zbog toga što su svojevremeno isporučili robu i platili dažbine javnim preduzećima, a zakon ih je sprečavao da u roku naplate potraživanje od firmi u restrukturiranju i sada se taj dug tretira kao zastareo.

Predstavnik Nacionalne asocijacije za transport i logistiku Slavoljub Jeftić kazao je da je to udruženje tražilo od Vlade Srbije da omogući devizno plaćanje kako banke ne bi zarađivale na transakcijama evra u dinare i obrnuto.

"Po nekoj računici na 10 miliona evra banke zarade po 300.000 evra", kazao je Jeftić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.