SERVER O IZBORIMA U CRNOJ GORI: "NATO dobio, Rusija izgubila"

- Rusi su jasno i nedvosmisleno izgubili, ali će Putin nastaviti da izaziva probleme u Crnoj Gori - navodi Server

  • 8

Analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server rekao je sinoć da posle izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i Evropskoj uniji.

Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate izbora

- Rusija je izgubila, izgleda kao da je NATO pobedio. Pobedu je odneo (Milo) Ðukanović, mada ne toliko veliku koliku je možda želeo, ali je pobedio. Imaće šansu da formira vladu i biće mu potrebna koalicija, za što ima mnogo opcija  - kategoričan je Server za "Glas Amerike.

On smatra da bi vlada sa manjinskim strankama bila stabilna.

- Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Ðukanovića, već je i srećna s idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao garanciju određenog nivoa dostojnog tretmana jer je NATO klub demokratija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine - navodi Server.

Američki analitičar međutim ukazuje da u Crnoj Gori i dalje postoji protivljenje evroatlantskim integracijama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

OVAKO SU SVETSKI MEDIJI IZVEŠTAVALI O IZBORIMA U CRNOJ GORI: "Pobedio prozapadni DPS koji uvodi zemlju u NATO"

- Protivljenje su u velikoj meri podstakli Rusi, koji pokušavaju da spreče pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Reč je o jasnom i nedvosmislenom gubitku, ali očekujem da će Putin nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori - tvrdi Server.

Crnoj Gori, kako ističe Server, nedostaje opozicija koja nije opsednuta pitanjem NATO-a i koja nije protiv Evropske unije.

- Crnoj Gori je potrebna održiva opozicija, koja prihvata nezavisnost i suverenitet zemlje i koja ne vodi kampanju protiv NATO-a i EU, već Ðukanovića ili korupcije, ili se zalaže za bolju ekonomsku politiku. To je važan deo koji nedostaje u Crnoj Gori - demokratski orjentisana opozicija koja može da dođe na vlast i upravlja zemljom ako pobedi na izborima - ocenio je Server.

On veruje da će zvanični Vašington uglavnom biti zadovoljan onim što se dogodilo na izborima u Crnoj Gori.

Oružje planirano za napade u Crnoj Gori nije pronađeno!

- Nadam se da će da nastavi sa ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da to bude urađeno na zasedanju Kongresa posle izbora u SAD, a pre okupljanja novog saziva. Sumnjam da će to biti moguće, ali ako jeste voleo bi da se to dogodi - kaže američki analitičar.

Server ocenjuje da hapšenje 20 osumnjičenih za planiranje napada u Crnoj Gori nije poremetilo izborni proces, uz napomenu da o njihovoj krivici treba da odlučuju crnogorski sudovi.

Foto: Tanjug/AP/Rade Prelić Foto: Tanjug/AP/Rade Prelić

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    18. oktobar 2016 | 11:26

    Danas javljaju Dikic dobio od Mila 100.000 Evra da iscenira Teroristicki napad na dan Izbora !

  • Veco

    18. oktobar 2016 | 11:52

    Kaže "Putin će da izaziva probleme"...nego, da li će ti problemi biti takvi kao šte su ih SAD izazvali u Ukrajini? Tamo su izgleda važili drugi "demokratski" aršini.

  • Sumadinac

    20. oktobar 2016 | 19:27

    Veoma bitna drzava ,isto kao I mi, plus mnogo manja, pa ce tu ameri I rusi mnogo da se zameraju oko CG

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA