Vesti

0

NUNS: Mediji identifikuju žrtve nasilja

Autor: VV

Izvor: NUNS

NUNS: Mediji identifikuju žrtve nasilja


Nakon žene koja je bila žrtva izuzetno surovog porodičnog nasilja, TV Pink je u nedelju uveče, u udarnom terminu, emitovala intervju s majkom 13-ogodišnje devojčice koju je zaveo pedofil. Iste takve razgovore, uz fotografije i puna imena i prezimena sagovornica, prethodno je objavilo i nekoliko štampanih medija.

Emitovanje i objavljivanje ovakvih intervjua, bez ikakve zaštitite identiteta onih s kojima se razgovara, predstavlja grubo kršenje Kodeksa novinara Srbije. Ovaj dokument novinarima nalaže da ne zloupotrebljavaju neznanje ili emotivni status svojih sagovornika, ali i da ne otkrivaju identitet žrtve ili povrede njeno dostojanstvo.

U ovim slučajevima, jasno je otkriven identitet osoba koje zbog svoje bezbednosti i nastavka normalnog života nisu smele da budu javno identifikovane. Takođe, osobe koje nemaju svest o moći medija i posledicama svog pojavljivanja u njima, iskorišćene su kao način za privlačenje gledalaca, bez obzira što bi ta nenadana "slava" mogla da im ugrozi bezbednost i život u sredinama iz kojih dolaze.

NUNS smatra da ovakvi intervjui ne spadaju u domen informisanja u javnom interesu, već bezobzirnu eksploataciju žena koje bi zbog onoga što doživljavaju, trebalo da budu posebno zaštićene u medijima.

NUNS je, zbog emisije, “Crna hronika”, emitovane u nedelju, 16. oktobra, podneo prijavu Regulatornom telu za elektronske medije  (REM) protiv TV Pink.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR