Maldivi napuštaju Komonvelt

Maldivi su danas saopštili da napuštaju Komonvelt posle višegodišnjeg spora povodom stanja ljudskih prava u ovoj zemlji, u kojoj je pre četiri godine svrgnut prvi demokratski izabrani lider.

"Odluka da napustimo Komonvelt bila je teška, ali neizbežna", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje napominjući da je odnos prema ovoj državi sa 340.000 sunitskih muslimana bio "nepravedan i nepošten".

Komonvelt, organizacija koju čine 53 države, dugo je vršio pritisak na Maldive zbog korupcije i pogoršanja stanja ljudskih prava. Vlada Maldiva odbacila je optužbe o pranju novca i glasine o pripremi novog državnog udara.

Predsednik Mohamed Našid smenjen je sa funkcije 2012. godine, a njegove pristalice tvrde da je to bio državni udar.

Komonvelt je 23. septembra dao rok od šest meseci vlastima Maldiva da reše problem pritvaranja i krivičnog gonjenja opozicionih lidera, mešanja u rad pravosuđa i potkopavanja demokratskih institucija.

Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu najpoznatiji je po luksuznim turističkim odmaralištima. Država je 2008. godine izvršila tranziciju u demokratiju posle tridesetogodišnje vladavine autokrate Momuna Abdula Gejuma.

  • Lori

    14.10.2016 15:17
    eto vidite
    Bez KRALJA ne valja pa kakav god bio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet