Ne ostavlja se vojnik na bojnom polju, to vi Srbi najbolje znate! Legendarna izjava trenera Darušafake koja je oduševila SVE!

Trener turskog tima David Blat je 2008. godine doveo tim Efesa u Beograd na meč Evrolige, iako mu je ambasada SAD preporučila da ne dolazi

  • 2

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju tursku Darušafaku u 1. kolu Evrolige.

>>> RASPORED IZ PAKLA: Zvezda posle Partizana ima tri "vruća" gostovanja u šest dana!

Utakmica se igra u hali "Aleksandar Nikolić" od 21 sat, a turski tim predvodi Amerikanac jevrejskog porekla David Blat.

Nije tajna da je Blat oduševljen Pionirom i navijačima Zvezde i Partizana protiv čijih timova je igrao vodeći Efes i Makabi i da je uvek dobijao aplauze navijač zbog svog ponašanja ali i izjava.

Baš to se dogodilo 2008. godine kada je Blat bio trener tadašnjeg Efes Pilsena, a sada Anadolu Efesa, došao u Beograd na meč sa Partizanom. Bio je to duel čija je uvertira bila puna tenzija.

Duel je odigran 28. februara, a šest dana ranije izbile su velike demonstracije u Beogradu zbog samoproglašavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. U neredima koji su se desili tokom mitinga "Kosovo je Srbija" zapaljena je ambasada SAD koja se nalazila u ulici Kneza Miloša, gde je poginuo navijač Partizana Zoran Vujović. Zatim je goreo i Mekdonalsd na Slaviji i oštećeno je nekoliko diplomatskih predstavništva.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Demonstranti su demolirali i ambasade Turske i Belgije.

Sve to je uticalo da ekipa Efesa razmišlja da li da dođe u Beograd na meč sa Partizanom. Ambasada SAD je savetovala svoje košarkaše u Efesu kojih je bilo šest da ne doaze u Beograd jer se neće "vratiti živi"

Četvorica Amerikanaca su odbila da dođu Dru Nikolas, Loren Vuds, Rašar Rajt i Andre Hadson, ali ne i trener David Blat, zatim bivši igrač Zvezde Skuni Pen kao i Keni Gregori.

Blat se nije ni razmišljao da dođe u Beograd, čak je i insistirao da ekipa ide iako je i turska ambasada dala preporuku da nije baš sigurno.

Partizan je tada pobedio Efes sa osmoricom igrača 78:65, a posle meča David Blat je dao legendarnu izjavu koja je oduševila sve novinare i ljude u Srbije. Na kraju konferencije je dobio i apaluz zbog svojih reči.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To je jednostavno neprihvatljivo ponašanje za mene. Sport treba da bude most između ljudi, između normale i haosa, ali ne želim da kažem da je ovde haos.

- Ti igrači jedu, spavaju, znoje se i krvare sa ovim momcima koji su bili ovde, ali ne ostavljaju se vojnici na bojnom polju. To vi vrlo dobro znate.

- Mislim da nisu bili svesni koje ih posledice čekaju, ali kada se vratimo, na prvom treningu ćemo odlučiti šta će biti sa njima - rekao je Blat, i dobio aplauz od novinara. Pored Blata, u Beograd su došla još dva Amerikanca - Skuni Pen i Keni Gregori i Albanac Ermal Kučo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA