Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SA BELOG HLEBA NA POGAČU Vučurević ne odustaje od SIPA, Latinović se vraća u bankarski sektor

SA BELOG HLEBA NA POGAČU Vučurević ne odustaje od SIPA, Latinović se vraća u bankarski sektor

Načelnici opština i gradova u RS koji 2. oktobra nisu obnovili mandat narednih šest meseci ne moraju da brinu za egistenciju jer ih sleduje „beli hleb“ u visini načelničke plate.

nacelnici Srpska bivsi Foto: RAS Arhiva / Promo
nacelnici Srpska bivsi
Slavko Vučurević
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Slavko Vučurević

Međutim, i nakon toga većinu ih čeka drugo radno mesto. Odlazeći gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kaže da ostaje u PDP, „potpuno angažovan u politici“.

- Baviću se javim političkim delovanjem. Za sada ne znam gde, čuće se. Najradije bih u SIPA - najavljuje Vučurević.

On je o Agenciji za istrage i zaštitu BiH sanjao i nakon opštih izbora 2014, kada je izjavio da bi voleo da dobije funkciju koja bi mu „omogućila procesuiranje krupnih kriminalaca“, ali se postavljalo pitanje njegovih kvalifikacija za taj posao.

Bivši načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić (SDS) kaže da za politički angažman nije siguran, ali da se sigurno vraća struci, budući da je jedini hirurg veterine u Srpskoj.

Siniša Gatarić
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Siniša Gatarić

Njegov stranački kolega u Gradiški Zoran Latinović, nakon poraza u izborima za načelnika, takođe je neodređen po pitanju političkog delovanja. Ističe da je pre ulaska u politiku bio u bankarskom sektoru i da će se verovatno i sada kretati u tim vodama. Pre toga namerava da nekoliko meseci koristi „beli hleb“.

Zoran Latinović
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Zoran Latinović

To pravo će da koristi i bivši načelnik Trnova Nenad Mišović (SDS), koji se nada da će ostati u političkom timu SDS budući da je predsednik Opštinskog odbora stranke.

- Planiram i da pokrenem privatni biznis – kaže Mišović.

Poraženi načelnik Višegrada Slaviša Mišković (SDS), kao inženjer mašinstva, vraća se u HE „Višegrad“, a odlazeći načelnik Šipova Milorad Ćirko (NDP) kaže da će da koristi oficirsku penziju budući da je penzionisani komandat Vojske RS.

- Na selu imam voćnjak i baviću se poljoprivredom – dodaje Ćirko.

Milorad Ćirko
Foto: Srna / Srna
Milorad Ćirko

I većina načelnika koji se na proteklim izborima nisu ponovo kandidovali, znaju kuda dalje.

Slobodan Gavranović, koji je protekle četiri godine vodio Banjaluku, ranije je „EuroBlicu“ izjavio da neće koristiti beli hleb i da će biti advokat. Bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić tvrdi da se povlači u penziju, ali se spekuliše da bi mogao da dobije neku istaknutu funkciju u RS već na sledećim opštim izborima.

Zlojutro: Imam znanje

Mile Zlojutro 2. oktobra nije bio u trci za novi mandat u Kozarskoj Dubici, koju je vodio od 2012. Za „EuroBlic“ tvrdi da još dogovara novi angažman, iako je pred izbore iz SDS prešao u DNS.

- Sve zavisi od pregovora sa političkim partijama. Nemam nijednu funkciju na umu, ali smatram da imam znanje koje se može primeniti u praksi – samouveren je Zlojutro.