Region

Utorak, 11.10.2016.

11:25

Skandal u CG: Za koga se kupuju Buljarice?

Vlada Crne Gore je uoči predstojećih parlamentarnih izbora požurila da završi posao prodaje primorskog lokaliteta Buljarica kod Petrovca.

Izvor: Slobodna Evropa

Skandal u CG: Za koga se kupuju Buljarice?
Foto: Thinkstock

Potrebu da se Buljarica turistički valorizuje do sada niko nije osporio, ali Vladin pristup ovom procesu boluje od brojnih kontroverzi.

Najnovija je informacija da ofšor kompaniju koja želi da kupi ovaj prostor zastupa "dojučerašnja" službenica Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

Ona je kao direktor ofšor kompanije sa Kajmanskih ostrva dostavila ponudu za kupovinu pet miliona kvadratnih metara u Buljarici kod Petrovca.

Crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo koji je objavio informaciju da bivša službenica MORT-a Maja Đurović, koja je iz kabineta ministra održivog razvoja i turizma otišla 2014. godine, od tada rukovodi ofšor kompanijom koja želi da kupi Buljaricu, podseća da je u javnosti ranije predstavljano da je za investiranje na ovom lokalitetu zainteresovana renomirana kompanija CDCIC iz Katara, a da je ponudu poslala firma istog imena ali sa Kajmanskih ostrva.

Zamenik direktora MANS-a,Dejan Milovac kaže da se ofšor kompanije često koriste da bi se prao novac ili sakrili pravi vlasnici firme.

"Ja sam skoro ubeđen da je gospođa samo istureno lice za neku drugu osobu. Inače, MANS i mimo ove informacije radi na pribavljanju dokumentacije kojom ćemo dopuniti krivičnu prijavu koju smo podneli pre nekoliko meseci upravo u vezi sa poslom u Buljarici", navodi Milovac.

Prema rečima Milovca, Crna Gora ima istoriju loših iskustava u vezi sa poslovanjem sa ofšor kompanijama.

"Međutim, to očigledno nije opametilo vlast, već se najvredniji prirodni resursi i dalje otuđuju tako što se za partnere određuju kompanije čiji vlasnici nisu poznati", dodaje Dejan Milovac.

Među brojnim kontroverzama u koje spada i zakon koji je usvojen na predlog Vlade po kom se građanima, uz takozvanu pravednu naknadu, može oduzeti privatna svojina, ne samo zbog javnog interesa, već i za turističku valorizaciju u funkciji razvoja zemlje, pa je u Crnoj Gori postalo moguće oduzeti zemljište privatnim vlasnicima da bi se ona prodala drugim privatnim vlasnicima, ali po Vladinom izboru.

Tako je, raspisavši tender Vlada, pored sopstvenog vlasništva u Buljarici, ponudila i privatno i opštinsko vlasništvo. NVO MANS je zbog toga podnela krivične prijave protiv 29 članova Saveta za privatizaciju, među kojima su i premijer i vicepremijer – Milo Đukanović i Vujica Lazović.

"Ako su Crna Gora i njeni građani spali na to da jedan lokalitet kakav je Buljarica treba da valorizuje ofšore kompanija sa Kajmanskih ostrva, onda mislim da se ozbiljno greši u načinu valorizacije onoga što je najvrednije u Crnoj Gori", kaže funkcioner Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

1 d

Podeli: