Kad dužnik zakasni i žirantu se zapreti

S. MORAVČEVIĆ

10. 10. 2016. u 21:00

Više od 80.000 građana koji su olako pristali da garantuju za kredit rođaka ili prijatelja, sada na mukama. Banke isto tretiraju i jemca i klijenta koji je uzeo pozajmicu

Кад дужник закасни и жиранту се запрети

NEMA veće kazne i glavobolje nego biti žirant u Srbiji. Mnogi od 80.000 jemaca gorko su se pokajali što su garantovali otplatu kredita prijateljima, kumovima, rođacima, pa čak i supružnicima! Trenutno je na sudu oko 2.300 žiranata od kojih banke traže da namire zaostale obaveze. Koliko je onih koji nemaju mogućnosti da se sude, a moraju da nastave otplatu tuđeg kredita, ne zna se pouzdano, ali se pretpostavlja da ih ima nekoliko hiljada.

Bankari su postali rigorozni ne samo kada je u pitanju duže kašnjenje u otplati zajma od dva meseca, već i kada primete da klijent kasni s ratom tek nekoliko dana. Odmah zovu telefonom i žiranta, ili mu šalju opomenu. Obično taj posao za banke rade specijalizovane agencije, koje svakodnevno pozivaju jemce i upozoravaju ih da rata kredita nije plaćena.

U većini slučajeva dužnik izmiri svoju obavezu u kratkom roku, ali ima onih koji potpuno prestanu da vraćaju zajmove. Neki jer ne primaju plate, drugi su izgubili posao, a ima i onih koji nestanu bez traga, odnosno pobegnu u inostranstvo, a dugove ostave žirantima, obično bliskim osobama.

Apsurdno je nekada da banka, odnosno agencija koja za njih opominje klijente i jemce na kašnjenje prvo zove žiranta, pa onda dužnika!

- Klijent i jemac imaju iste obaveze - kažu u jednoj stranoj banci. - Obično za nas posao opomene obavlja specijalizovana agencija, koja ima samo informaciju da je u pitanju kašnjenje. Zbog toga oni pozivaju i dužnika i žiranta. Znam da je to neprijatno, ali rata nije plaćena na vreme. Mnoge banke više i ne zahtevaju jemce za kredite. Sada žirant može da se razduži te obaveze, jer sve zajmove osiguravamo i nije nam potreban jemac.

Sa omčom oko vrata ostaju žiranti koji moraju da vraćaju tuđe dugove.

- Jemac može da tuži dužnika, a taj postupak traje od šest meseci do nekoliko godina - kaže Zoran Petrović, advokat. - Troškovi suđenja nisu mali, i u proseku iznose oko 100.000 dinara. Mnogi su brzopleto i nepromišljeno postajali žiranti za razne kredite, računajući da ih prijatelj, kum ili rođak neće dovesti u situaciju da on mora da vraća dugove. Ali u praksi je drugačije.

PREŠLI NA OSIGURANjE KREDITA

DO 2014. godine, većina banaka je zahtevala jednog ili dva žiranta zavisno od iznosa zajma, da bi zatim prešle na osiguranje pozajmica. U 2010. godini bilo je 124.000 žiranata, a tri godine kasnije oko 100.000. Da bi neko bio jemac, obično ne sme da ima kredit, jer se rata dužnika preračunava i u odnosu na njegovu platu. Već dve godine, većina banaka osigurava kredite.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ercov

10.10.2016. 22:59

"Klijent i jemac imaju iste obaveze."Ne bih ja bas rekao. Jemac ima obavezu samo ako duznik ne izvrsi obavezu na vreme, sto znaci da agencije ne mogu prvo da zovu ziranta i opominju ga da nije placena rata, vec to prvo moraju da urade sa duznikom.

Gile

11.10.2016. 02:00

Predlog onda prepisati sve najblizem i zirant da pobegne u inostranstvo pa kad uhvate duznika onda nek se i zirant vrati.

ahm

11.10.2016. 07:37

Banke,tj zelenasi,pozivaju se na zirante od pre sesnaest godina,a klijenti su napravili dug pre godinu-dve...zar ne zteba da redovno azuriraju podatke kako klijenata tako I ziranata...

RRPANTELA

11.10.2016. 08:07

Kod nas su banke podivljale jer im to drzava dozvoljava.Jemca mozes da uznemiravas tek posto iscrpis sve mogucnosti od duznika. Posto pravosudje u Srbiji imitira neku pravnu drzavnost banke mogu da divljaju kako im se prohte.Uostalom kada podizes kredit placas debelo osiguranje za otplatu istog pa neka jure najpre OZove.

Pravnik

11.10.2016. 08:48

Zakon koji ovo dozvoljava ako dozvoljava je toliko primitivan da nemam reci. Niko ne bi trebao moci kontaktirati zirante sve dok se onaj ko ne moze placati ne izvede pred sud i utvrdi da nemoze placati i da nema imovinu koja se moze oduzeti pa tek onda bi sud trebao dozvoliti odnosno naloziti potraznju isplate od ziranata. A slati opomene zirantima vec kod zakasnjenja je bezobrazluk najnize vrste i nemogu da shvatim da je to dozvoljeno zakonom?

bivši žirant

12.10.2016. 07:53

Da, apsurdno je da banka ali ne nekad nego UVEK prvo opominje jemce i preti tužbom, a bude i tužen. Dužnik o tome nema pojma iako je dostupan, zaposlen i samo kasni sa uplatom.