BiH

CIK BiH skinuo Stolac sa dnevnog reda

CIK BiH skinuo Stolac sa dnevnog reda
CIK BiH skinuo Stolac sa dnevnog reda

SARAJEVO - Prijedlog odluke o poništenju izbora u Stocu nije danas imao dovoljnu većinu među članovima Centralne izborne komisije BiH te je skinut sa dnevnog reda hitne sjednice.

Protiv ove odluke, ocijenivši je preuranjenom, ali uz napomenu da nije sporno da izbore u Stocu treba poništiti, glasali su Branko Petrić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

„Na jednoj od prošlih sjednica zaključeno je da ćemo sačekati materijale i onda odlučiti hoćemo li poništiti izbore u Stocu ili samo na nekim biračkim mjestima. Materijali još nisu stigli. Dalje, nemili događaji u Stocu proizveli su situaciju da će proizići i određene sankcije. Trebamo postupati po prigovorima i ako budu donesene određene odluke može doći do sankscija za izbornu adinistraciju i za kandidate koji mogu biti skinuti s liste“, kazao je Vlado Rogić dodavši da je potrebno vidjeti jesu li sa sigurnosnog aspekta stečeni uslovi za ponavljanje izbora.

Suad Arnautović je pak kazao da OIK imenuje općinsko vijeće kojem je prestao mandat jer su održani izbori pa je pitanje ko bi ga sada imenovao, te da smatra da nakon poništavanja izbora poslije treba ići u proces kažnjavanja.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, napomenuo je da za potvrdu rezultata izbora rok ističe 2. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije