Linkovi

UN: Veto Rusije na rezoluciju o Alepu


Rusija uložila veto na rezoluciju UN-a o Alepu
Rusija uložila veto na rezoluciju UN-a o Alepu

Snage sirijskog režima i njihovi saveznici su napredovali ulicu po ulicu u istočnom sektoru Alepa koji je bio van vladine kontrole od 2012., navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji dodavši da su snage režima preuzele kontrolu na raskrsnici Džandul na severoistoku grada.

Snage sirijske vlade su nastavile ofanzivu u istočnom Alepu pošto je Rusija juče stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a sa ciljem da se okončaju smrtonosni bombaški napadi u tom gradu.

To je peti put u pet godina da je Moskva upotrebila veto da blokira akciju UN-a sa ciljem da se zaustavi ovo krvoproliće. Francuska i Španija su sastavile nacrt rezolucije čiji su ko-sponzori gotovo 50 zemalja.

Francuski ministar inostranih poslova Žan Mark Ero, koji je doputovao u Njujork radi ovog retkog glasanja subotom, rekao je da sirijska vlada i njeni sledbenici uključujući Rusiju tvrde da deluju u kontekstu borbe protiv terorizma i ukazao da su te tvrdnje lažne. Ero je osudio njihove akcije.

XS
SM
MD
LG