Analize

"Krajina osiguranje" na ivici likvidnosti

"Krajina osiguranje" na ivici likvidnosti
"Krajina osiguranje" na ivici likvidnosti

BANJALUKA - Kratkoročne obaveze "Krajina osiguranja" Banjaluka na kraju prvog polugodišta ove godine premašile su vrijednost tekuće imovine ovog osiguravajućeg društva za iznos od 3,5 miliona maraka, navedeno je u polugodišnjem revizorskom izvještaju "Krajina osiguranja", u kojem je dobilo mišljenje sa rezervom.

U ovom izvještaju je skrenuta pažnja da ova osiguravajuća kuća na osnovu toga može biti suočena s problemima likvidnosti, odnosno da ne bude u mogućnosti da izmiruje svoje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u trenutku dospijeća.

Nadalje, revizori su konstatovali da "Krajina osiguranje" na dan 30. juna ove godine nije ispunjavalo i druge bitne pokazatelje, a to su tehničke rezerve, te raspoloživi i bazični kapital ove osiguravajuće kuće.

"Bez obzira na povećanje kapitala drugom emisijom akcija iz decembra rošle godine u iznosu od 6.899.779 KM, promjenu vlasničke strukture i Upravnog odbora, značajno je smanjen obim poslovne aktivnosti 'Krajina osiguranja' u ovoj godini, u odnosu na isti period prethodne godine", navedeno je u ovom izvještaju. Revizori su konstatovali da zbog svega uočenog, ovom osiguravajućem društvu može biti ugroženo načelo stalnosti poslovanja.

Inače, revizori su skrenuli pažnju i na činjenicu da je "Krajina osiguranje" u prvoj polovini ove godine iskazalo gubitak iz ranijih godina od 3,3 miliona maraka i gubitak tekuće godine u iznosu od oko 7,8 miliona KM, tako da gubitak do visine kapitala od 11,1 milion maraka čini 81,16 odsto osnovnog kapitala registrovanog u sudskom i drugim zakonskim registrima, što ugrožava načelo stalnosti poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije