Bivši šef KOS uhapšen zbog pucanja na policajca

M. SEKULOVIĆ - S. ĐOKIĆ

03. 10. 2016. u 13:19

Crnogorski MUP, na granici sa Srbijom, stavio lisice pukovniku Radovanu Aleksiću. Sumnjiči se za pokušaj ubistva Predraga Šukovića u Podgorici

Бивши шеф КОС ухапшен због пуцања на полицајца

Policija privodi Radovana Aleksića

BIVŠI šef kontraobaveštajne službe (KOS) Vojske Jugoslavije pukovnik Radovan Aleksić uhapšen je u nedelju na graničnom prelazu Dobrakovo na području Bijelog Polja, na izlasku iz Crne Gore u Srbiju, zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju. Državljanin Srbije, inače rođeni Nikšićanin, tereti se da je pre dva meseca u centru Podgorice pokušao da ubije policijskog inspektora Predraga Šukovića, bivšeg načelnika Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije Crne Gore.

Kako je zvanično saopšteno, Aleksić je uhapšen po lokalnoj poternici, a u ponedeljak oko 15 sati priveden je u Više državno tužilaštvo gde je saslušan. Viši državni tužilac u Podgorici Željko Tomković ponovio je da se Aleksić sumnjiči da je ispalio tri hica inspektoru Šukoviću u noge. Kako je objasnio, u toku je antropološko veštačenje, a prvi put su objavljene fotografije napadača. Sada se one upoređuju sa pukovnikom kako bi se videlo da li je reč o istoj osobi.

Uhapšeni Aleksić je na saslušanju pred tužiocem negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret. Posle saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Branilac osumnjičenog Milan Vujović tvrdi da Aleksić nema nikakve veze sa pokušajem ubistva Šukovića. Kad mu je pokazana slika osumnjičenog, izjavio je da “odbrani veštačenje nije potrebno”.

- Ne, to nije moj klijent - decidirano je izjavio Vujović.

Kamere su snimile napadača

Aleksićevi prijatelji, okupljeni ispred Tužilaštva, tvrdili su da je “sve jedna velika nameštaljka”. Navodno, kada se dogodio napad nekadašnji šef KOS-a je bio u Beogradu.

- To će se lako potvrditi veštačenjem mobilnog telefona ako tužilaštvo to odobri. Vajberom se dopisivao sa ženom i porodicom - tvrdili su njegovi prijatelji.

Goran Danilović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, nije želeo da komentariše događaj “dok ne bude imao pouzdane informacije”.

Predrag Šuković

- To je akcija koju je sprovelo Tužilaštvo i bilo bi suvišno i profesionalno neodgovorno bilo šta kazati - izjavio je Danilović za naš list.

Kako “Novosti” saznaju iz pouzdanih izvora, Aleksić je ovih dana bio u Podgorici gde mu živi porodica. U nedelju je automobilom jedne rentakar agencije iz Podgorice krenuo za Sjenicu da obiđe brata koji je trebalo da ide na operaciju kičme. Inače, bivši šef KOS-a u javnost je dospeo 19. novembra 1999. godine kada je brutalno pretučen pred svojim stanom u Nikšiću. U to vreme bio je načelnik bezbednosti Podgoričkog korpusa VJ. Posle zbrinjavanja u Kliničkom centru Crne Gore, pukovnik je zbog težine povreda helikopterom VJ prebačen na lečenje na VMA u Beogradu. Uprkos zahtevu Druge armije VJ da se napadači otkriju i uhapse, to nikada nije učinjeno. Godine 2002. Aleksić je imenovan za šefa vojne obaveštajne službe u Podgorici. Posle referenduma u Crnoj Gori odbio je da pređe u redove Vojske Crne Gore i karijeru je nastavio u Beogradu.

NSD: ZLOUPOTREBA MOĆI

IZ Nove srpske demokratije u ponedeljak je saopšteno da je Aleksić uhapšen bez ikakvih relevantnih dokaza.

- Vlast Mila Đukanovića ne prestaje da posrće i istrajava na zloupotrebi moći i kriminalnom ponašanju. Aleksić je već treći srpski oficir kojega hapsi vlast Mila Đukanovića. Nakon što je uhapsila i izručila Hrvatskoj kapetana bojnog broda Pavla Pantića, isto je učinila i sa generalom Borislavom Đukićem. Ovo je klasična zloupotreba policije i Ministarstva unutrašnjih poslova - navode u NSD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Cupavi BERLIN

03.10.2016. 16:14

Posten Djetic.Ocamu pa nije obraz oprljao.Nije obraz oprljao vec Zemlju izdao.

* КОМЕНТАР ... *

03.10.2016. 20:18

"... Нападачи никада нису откривени . ..." Можда их је он открио па пуцао?!?

posmatrač

06.10.2016. 08:11

ko zna šta rade komunisti medju sobom,sigurno se nisu posvadjali zbog naroda već zbog nekih komunističkih interesa.