Koja su prava srpska jela?

V. N.

01. 10. 2016. u 21:45

Tim stručnjaka pokrenuo projekat koji će definisati našu nacionalnu kuhinju. Rezultati kao vodič za gastronomsku ponudu domaćih hotela i restorana

Која су права српска јела?

ŠTA je autentična srpska kuhinja? Koja su to jela i pića za koja možemo reći da su deo srpske tradicije, koja nas karakterišu, a u isto vreme i razlikuju od ostalih kuhinja sveta? Da li smo u stanju da definišemo i blisko odredimo srpsku trpezu bez bojazni da nam neko može zameriti njenu autentičnost?

Na ova pitanja odgovore će uskoro dati stručnjaci gastronomije koji su pokrenuli veliki projekat "Srpski sto", a istraživanjem će biti pokriveni svi krajevi u kojima žive Srbi.

- Da bismo dali prave odgovore moramo da krenemo od istorije srpske kuhinje, da razgovaramo sa istaknutim stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, enologije, proizvodnje rakije i da proučimo na hiljade pisanih izvora. Posao je veliki, ali kada ga završimo, dobićemo listu sa stotinu srpskih jela, pića i brendova - objašnjava Negovan Stefanović, istoričar gastronomije i rukovodilac projekta.

On naglašava da će istraživanjem biti pokrivene sve geografske celine sa srpskim stanovništvom, ali i da je cilj projekta da rezultati budu smernica domaćim restoranima, hotelima i etno-kućama kako da naprave autentičnu gastronomsku ponudu.

- Već postoje ugostiteljski objekti koji su prepoznali važnost ovog istraživanja, pa je tako "Stara srpska kuća" s Novog Beograda prvi restoran sa sertifikatom "Srpski sto". U njemu možete da jedete specijalitete poput sira iz mješine, cicvare sa medom, mač cara dušana, tagaru, uštipke... Pored toga, posle prve faze projekta otvorićemo i sajt "Srpski sto", a na kraju i objaviti enciklopediju. Očekujemo i uspešnu saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije - najavljuje Stefanović.

STRUČNI TIM

ČLANOVI stručnog tima projekta "Srpski sto" su: prof. dr Miladin Ševarlić, vodeći agroekonomista u Srbiji, prof. Slobodan Jović, vrhuski enolog, prof. Ninoslav Nikićević, vodeći stručnjak iz oblasti proizvodnje alkoholnih pića, Stambol Geštamov, predsednik asocijacije šefova kuhinja Srbije, Negovan Stefanović, istoričar gastronomije, Slobodan Miljaković, vitez kulinarstva (od 1979. godine), Neško Uskoković, Krsto Pribilović, direktor sektora hrane i pića hotela "Park", Mileta Kekić, vlasnik restorana "Stara srpska kuća", Marin Mihajic, sektor za razvoj ruralnog turizma pri Privrednoj komori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Предлог

01.10.2016. 22:21

Сјајна идеја! Свака част! Надам се да ће пројекат дати жељене резултате. Треба истражити Аловину (словенско пиво), медовину итд. Истраживањем треба обухватити и рецепте из приморја - где су и Срби живели и своју гастрономску културу су понели са собом. Предлажем да се сваке године организује такмичење са великим награда где би се слали рецепти у категоријама предјело - главно јело- дезерт. Тако би се дугорочно богатила наша кухиња. Такође треба се посебно посветити производима од сира. и меса.

Јатаган

01.10.2016. 23:46

@Handzar - Можда... Али само у твојој глави, на сву срећу.

Baron Vrangel

02.10.2016. 05:57

@Handzar - Inače pre dolaska Osmanlija Srbi nisu ništa jeli vekovima. Da je tako bilo, odavno bi Srbi nestali, pa onda Osmanlije ne bi imali koga da poturče, ali eto vidiš da je neko tvoj preživeo i uspeo da se poturči.

Stojan

02.10.2016. 08:36

@Maja - Postoji jedno jelo. Bila su neka istrazivanja povodom toga i pronadjeno je da je "sladak kuvani kupus" jedino srpsko izvorno jelo.

boban zg

03.10.2016. 08:36

@Maja - ma daj @majo molim te,,vecina su to srpska nacionalna jela,,bas kao i komsije Italijani,,pice,paste,tjestenine nacionalna jela,,umak/omak je bio nas ,ali Francui dodali bijeli luk i napravise besamel sos...

Kroasani Zdzemom

01.10.2016. 23:38

Hahahah vest ne moze proci bez Kroasana.To braco, tako i treba. Da se podrzavamo uvek.

vh

02.10.2016. 00:30

Nema dileme- samo staroslovenska kuhinja (hleb, cicvara, med, sljive, kvas, medovina, gljive, luk itd), eventualno malo Nemanjici (jagnjece meso peceno na mleku itd) a krompir, kacamak, proja, sarma, kajmak, baklava to ostavite amerikancima (odnosno njihovim Indijancima) i turcima.

10 пара

02.10.2016. 05:30

Сва јела су наша. И тачка. А што се тиче сира, леба и лепиња, пасуља и пиринча, та јела су свуда на свету испитана до детаља. Нико нема оригинал, јер све је оригинал. Не рачунам индустријску и гм "храну". Сремску шунку са сланином нема нико на свету. Пршут из босне, нема нико на свету. Жуту пилећу супу је само моја мама сремица правила како треба и нико више на свету. Лигње, нико као Истрани. Бели сос од мирођије нико не зна да направи као што је моја мама правила. Оће бити то у енциклопедији?

Zlatna Medalja

02.10.2016. 08:37

A gde je Milijan Stojanić, doktor hrane iz Kosjerića? Osvajač Ginisovog rekorda iz Poljske za kuvanje čorbe, prvak Sveta u kulinarstvu....nije njega trebalo zaboraviti....

Petar

02.10.2016. 16:33

Najzad neko da se seti dobre ideje. Bogati turisti kada negde odu najpre idu da dobro jedu i piju. I za to ne žale para. A toga barem kod nas ima na pretek, samo ga treba dobro iskoristiti. Splavovi i provod, muzika, festivali jesu dobri ali su za mlade i siromašnije. Evo i jednog primera. Jako dobro poznajem Mađarsku i koliko ona glasi za mesto gde se dobro jede. Opet, kada uporedim jelo kod nas i ovde, pa mislim da je kuhinja u Hu 20% od onoga što može da se dobije kod nas.

goran

02.10.2016. 19:29

Odlicna ideja, a jos bi bilo bolje kada bi ste napravili televizijski serijal. Pogledajte kako to rade Francuzi. Od njih treba uciti.

Hwb

02.10.2016. 20:51

nadam se da ce se u toj enciklopedi naci i peceno jaje u pepelu. to je prava poslastica i ko nije probao taj nezna sta je propistio u zivotu

boban zg

03.10.2016. 08:40

@Hwb - kriska vruceg hljeba namazana svinjskom mascu,crvena mljevena paprika ,malo soli i sitno nasjeckani cveni luk,,e to je to...

миркула

04.10.2016. 02:25

@Hwb - Е, свака част, ова је баш на правом месту! Живим у "белом свету" имам преко 80 година иза себе, али још увек ми се повремено враћа сећање на дачачке дане кад сам шврљао сеоским сокацима са баш таквом посластицом (минус лука) у руци, уместо ручка. Пробао сам да направим то и овде - нема шансе да се нађе квалитет природне непрерађене сеоске масти!

ranko75

02.10.2016. 23:55

Ideja je izvanredna. Ja sam dugo zalio kada je hotel Moskva u Beogradu promenio koncepciju restorana i napravio restoran kao stotine drugih, a imao je restoran za raznim srpskim jelima da nisam mogao da se nacudim koliko jela imamo a i da ne znamo.Bas mi zao sto upropastise takav restoran, a otvorise najobicniji u kome nema ni jednog unikatnog jela.

Lepi

03.10.2016. 03:40

Ne znam jesam li jedini primetio, ali clan komisije je uporedo i vlasnik restorana koji je pomenut u prethodnom pasusu. Drugi clan komisije je enolog, sto znaci strucnjak za vina. Treci clan komisije je strucnjak iz oblasti proizvodnje alkoholnih pica. Cetvrti clan je direktor nabavke u hotelu u drzavnom vlasnistvu. Fakticki mozes sve da ih posaljes kuci, i da zadrzis istoricara kulinarstva, ovog viteza, sta god da mu to dodje, i coveka za razvoj ruralnog turizma, i cela stvar dodje na isto.

Урош

03.10.2016. 06:29

Одлична замисао.Уз српска јела морају ти називи да буду на српском писму.Важно је да се и угоститељски објекти зову на српски.Рецимо права српска реч за ресторан је "гостиона" .Да не зовемо више " мени карте" већ " јеловник" , да своје национално пиће не зовемо турским називом " ракија" већ "шљивовица" која је под тим називом позната у свету.У немачкој имате у трговинама конзерве пасуља које неци праве а где пише да је пасуљ по српском рецепту, и зове се " сербише бонен супе" итд

Браво Урке

03.10.2016. 15:30

@Урош - Треба ти одати признање у овом времену ниских удараца по свему што је српском.

Зоран

03.10.2016. 07:48

Кавурма, пихтије,бобове пихтије,гибаница,пасуљ,свадбарски купус,качамак,попара,цицвара,прасе на ражњу,јаретина испод сача,кисео купус.Има ту још.У свету смо најпознатији са српским пасуљом и српском шљивовицом.Такође треба српска вина од српских сорти грожђа служити уз српска јела( црно вино од прокупца,бело вино од тамјанике )и друга вина.На тим боцама треба обавезно да пише од којег је грожђа и да је то грожђе српска аутентична сорта.Што данас није случај.

Dragan

04.10.2016. 10:41

@Зоран - Kavurma, pasulj, kiseli kupus, gibanica su srpski onoliko koliko su spagete arapske a musaka finska. Nema potrebe da prisvajamo nesto sto nije nase. Mnogo je vaznije da nasi ugostitelji to sto spremaju rade podjednako dobro ili bolje nego u zemljama porekla tih istih jela.

Kalimero

04.10.2016. 17:05

@Зоран - Kačamak ili ti Palentu jede pola Evrope, pihtije, srpski pasulj??? Čorbast ili prebranac jede pola sveta. Prase na ražnju? Zar je to neko autohtono jelo? Jagnjetinu ispod sača ima ceo Balkan kao specijalitet, a šta je to srpska šljivovica? Još gore je ne znanje i ovoliki silni plusevi na komentar.

Никола

04.10.2016. 20:02

@Зоран - Пасуљ како га ми спремамо није јео нико у западној европи па зато немци и наглашавају на својим конзервама да је по српском рецепту.Реч је о начину припремања неког јела а не о намирници од које се спрема.И Немци једу прасетину али га не печу на ражањ, већ праве котлете( Шницле).Ми имамо пасуљ пребранац, мељан пасуљ, пасуљ тетавац итд.Боб је је нешто слично пасуљу али сасвим другог укуса.Њега нема по целој Србији и многи никада нису пробали ово јело.Обично се спрема када је пост.

Doberman

06.10.2016. 00:11

@Зоран - Jesu, nasa su jela... Nego ti nisi nas...Po tebi je pica italijanska a ustvari je kineska, verovatno je pola srpskih reci turske a ustvari su iranske...Takvima kao ti prostora treba dati samo u ovakvim slucajevima gde ti se pokaze gde ti je mesto. Sram te bilo!!!

Sammy

13.04.2018. 15:46

@Зоран - E moj Dobermane, pizza jeste italijanska ali je testenina kineska poreklom, Italijani su je preinacili i napravili na svoj nacin. A za srpska jela necu da komentarisem jer nemam pojma.

maxzsa

04.10.2016. 08:23

Pitam se samo ko su ovi "strucnjaci " sto istrazuju i ko ih placa ?Jos jedan nacin da se otkrije rupa na svirali, zaposle "strucni kadrovi " !

soni

07.10.2016. 01:20

@maxzsa - ko su ovi strucnjaci koji ih postavi i izvede na svetlo da istrazuju,.opet neke veze,ka necemu placenom

7954

04.10.2016. 10:33

Сећам се да смо у ЈНА за доручак добијали неко ср**е у претежно течном агрегатном стању за које кувари нису имали име а војници су га назвали "дрнч" пошто их је визуелно подсећао на средство за чишћење пушака. Као 95% осталих војника никада га нисам јео али као детету ми се догађало да у нешто слично угазим када сам за распуст ишао код деде и бабе на село. Сигуран сам да такво јело не постоји нигде изван земаља бивше Југославије само је питање ко ће пре да га патентира ...