Jovanović vodi DSS, članovi sa KiM odlučili da napuste stranku

BetaP. VASILjEVIĆ

01. 10. 2016. u 14:17

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je izabran za potpredsednika stranke, dok su Marko Jakšić i Slaviša Ristić napustili partiju

Јовановић води ДСС, чланови са КиМ одлучили да напусте странку

Miloš Jovanović

NA burnoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović u subotu je izabran za potpredsednika stranke, dok su predstavnici sa Kosova i Metohije Marko Jakšić i Slaviša Ristić napustili partiju. To je najvažniji rezultat višečasovnog zasedanja koje je na momente bilo čak i na ivici incidenta, jer su funkcioneri sa KiM optuživali rukovodstvo za "kolaboraciju sa SNS" zbog koalicija u pojedinim beogradskim opštinama.

Ipak, Miloš Jovanović, koji će praktično voditi stranku do izbora novog lidera, dobio je veliku podršku i za njega je glasalo 93 od 117 prijavljenih članova GO. Jovanović je istakao da se zalaže za slobodu opštinskih odbora da sklapaju koalicije na lokalnom nivou, zbog toga što neslaganja sa državnom politikom ne treba da utiču na komunalni život građana, a ako ne donesu takvu odluku, onda, kako je istakao, "DSS više nije stranka, nego sekta".

- Na lokalnom nivou se ne rešavaju pitanja koja se tiču državne politike. Zato je pitanje da li se može sa Srpskom naprednom strankom u opštinama i gradovima, krajnje tendenciozno i logički neodbranjivo - naglasio je on na sednici GO DSS.

Jovanović je, govoreći o predsedničkim izborima, istakao da DSS nikako ne može da ima zajedničkog kandidata sa ostalom opozicijom, pošto je "toliki jaz između nas i njih da je to nepremostivo".

Stanje u DSS Jovanović je okarakterisao kao loše jer, iako je stranka ušla u parlament, nikad nije dobila manje glasova na izborima. Zato će prioritet biti kako povratiti stare i zadobiti nove birače.

- Moramo da konsolidujemo stranku organizaciono, kadrovski i programski... Moramo da se kao organizacija uvojničimo - poručio je novi potpredsednik DSS.

Inače, GO DSS potvrdio je odluke lokalnih odbora koji su sklopili koalicije sa SNS u nekim beogradskim opštinama, a, u međuvremenu oglasila se saopštenjem i šef poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić, rekavši da je "mislila da će njena ostavka na mesto predsednice DSS resetovati situaciju u stranci".

OSTAJU BEZ POSLANIČKOG KLUBA

U NAPETOM ambijentu na sednici, povela se rasprava i oko Đorđa Vukadinovića koji je deo poslaničkog kluba DSS. Naime, Borko Ilić i Miroslav Petković oštro su verbalno napali Vukadinovića i praktično ga izbacili iz stranke, pošto on nije ni član DSS. Vukadinović je zato odlučio da napusti poslanički klub ove stranke.

DSS će tako ostati bez poslaničkog kluba pošto ga je, sem Vukadinovića, napustio i Slaviša Ristić. Za klub je neophodno pet poslanika, a DSS će ih sada imati četiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Краљевић Марко

01.10.2016. 20:08

Велики посао је пред овим младим човеком који после одласка Војислава Коштунице ужива убедљиво највећу подршку чланства ДСС-а. Ипак је питање свих питања ,колику искрену подршку ће имати од појединих функционера у самом врху ДСС-а који су стали иза његовог повратка у политички живот.

Дејан

03.10.2016. 09:13

Г. Јовановић преузима велики ризик, јер већина гласача ДСС-а су они који подржавају г. Санду, Јакшића, Ристића и Вукадиновића.