Podžić: Kazniti vojnike koji su izašli na referendum

5
13

os-bih-vojska-ajb-main_0BiH – Vojnici koji su 25. septembra izašli na referendum u RS-u ruše Ustav BiH, poručio Sifet Podžić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedjelju 25. septembra izašli na neustavni referendum u Republici Srpskoj direktno ruše Ustav BiH, ustavni poredak države i Zakon o odbrani BiH, rekao je za novinsku agenciju Patria predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić.

U nedjelju navečer u Dnevniku N1 u večernjem terminu, u prilozima koji su obavljeni sa glasačkih mjesta u manjem bh. Entitetu, vide se dva pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su na neustavni referendum izašli i to u uniformama!?

Zakon o odbrani BiH u članu 5. jasno precizira da se „Oružane snage ne mogu koristit u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka“.

„Oružane snage BiH moraju biti depolitizovane. Njeni pripadnici ne smiju biti korišteni u političke svrhe. Izvršit će se provjere i sada je na nadležnima u Ministarstvu odbrane BiH, te generalnom inspektoru da poduzmu zakonom propisane mjere. I mi ćemo na sjednici Komisije, koju ćemo održati 6. oktobra razmotriti ovo pitanje. Ukoliko Ministarstvo odbrane BiH ne reaguje hitno u ovom slučaju mi ćemo reagovati, jer je atak na državu i njen Ustav nedopustiv. Mora biti kažnjen svaki pripadnik OS BiH koji je izašao na referendum“, kaže Podžić.

Krivična i disciplinska odgovornost

Članom 15. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH definirano je da vojno lice ima prava i dužnosti „štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravom“.

Vojno lice dužno je da se pridržava Zakona o odbrani BiH, direktiva, propisa, naređenja ministra odbrane, Sigurnosne politike i Odbrambene politike BiH.

Lica na službi u Oružanim snagama mogu odgovarati i krivično i disciplinski, a jedan proces ne isključuje vođenje drugog.

Krivičnim zakonom BiH u poglavlju 16. definirana su krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, među kojima je i rušenje ustavnog poretka za što je zapriječena zatvorska kazna do pet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH može po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o krivično postupku BiH pokrenuti istragu u slučaju izlaska pripadnika OS BiH na glasanje na neustavni referendum, nezavisno od istrage koju će pokrenuti Ministarstvo odbrane BiH.

Na snimku dnevnika u 24 sekundi i 2,36 minute vide se pripadnici OS BiH koji glasaju.

Izvor: Agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Podžić: Kazniti vojnike koji su izašli na referendum


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Srednjevekovna Bosna (pre turske okupacije) je bila za ono vreme vojno i ekonomski jaka i snazna država. Dolaskom islamskog zla na ove prostore došlo je i prokletstvo, zlo i nesreća za jadni narod i pitanje je da li će se duboka vekovna hipokrizija ikada rešiti dok postoji ovaj dualni sustem vlasti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.