Vesti

0

Mihajlović: O kandidatu za predsednika Srbije sledeće godine

Autor: SA

Izvor: Beta/Tanjug

Mihajlović: O kandidatu za predsednika Srbije sledeće godine

Izvor: Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva

"To je potpuno nametnuta tema. Sledeće godine su, tek, predsednički izbori. SNS o tome razgovara tek sledeće godine", rekla je Zorana Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da odluku ko će biti predsednički kandidat SNS-a treba prepustiti lideru stranke i predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

"Imamo predsednika naše vlade, predsednika stranke koji je vrlo jasno svojim radom pokazao da ume i da proceni i da oceni. Pustite predsednika stranke da kada se o tome bude razgovaralo proceni ko će biti kandidat SNS", dodala je Zorana Mihajlović, koja je i funkcionerka SNS.

 

Deonica Ljig-Preljina gotova do kraja oktobra

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će deonica Ljig-Preljina biti puštena u saobraćaj do kraja oktobra, a da su za probijanje prethodnog roka odgovorne domaće kompanije.

"Da je ovo zavisilo isključivo od azerbejdžanske kompanije, put bi bio pušten 25.avgusta. Ovo je sada posledica nedovoljnnog znanja, rada i loše opreme domaćih kompanija. Žao mi je, ali moramo da menjamo stvari, nema Srbija ni vremena, ni para da čeka da se neku uči na tako velikim projektima", rekla je Mihajlović za RTS.

Podsetivši da je reč o projektu vrednom preko 300 miliona evra, Mihajlović je ukazala da domaće kompanije dobijaju blizu 60 miliona evra i da ne smeju da greše i da koriste staru opremu, a novu da drže van zemlje.

"To je ono zbog čega sam ja vrlo ljuta kao ministar. Ovo je naša zemlja, moramo da vodimo računa o njoj", istakla je Mihajlović, dodajući da se više neće dozvoliti kašnjenja i da neko usporava rad.

Podsetila je da je formirana Komisija koja "neće da juri veštice i upire prstom", ali hoće da utvrdi odgovornost i gde su tačno problemi kako se ubuduće ne bi ponavljali.

"Na ovoj deonici nije bilo nadzora do februara ove godine, to je stvar kojom ćemo se baviti. Ako je investitor bio u isto vreme i nadzor, ko je odobravao dodatne radove, zašto nas to košta više, zašto je domaća kompanija radila sa starim mašinama, zašto je pogrešila betonski kolovoz u dva tunela, to su sve stvari za inženjere...".objasnila je Mihajlović.

Ministarka je navela da Komisija nema definisan rok do kada sve to mora da utvrdi jer je u pitanju ozbiljan infrastrukturni projekat, kao i da je vrlo važno da se kroz podzakonska akta definišu bolji odnosi između države i izvođača.

"Da ne misli neko da sam ja neka sveznalica, ja sa sobom vodim najmanje četiri inženjera koji su po 20, 30 godina proveli na svim mogućim gradilištima u zemlji i svetu", istakla je Mihajlović.

Prethodni rok za završetak deonice bio je 25. avgust.

 

Sprovode se reforme, raste zaposlenost

Mihajlović je izjavila povodom pozitivne ocene Svetske banke o privrednom rastu Srbije da to pokazuje da se sprovode reforme.

"To pokazuje da Srbija sprovodi reforme, da se njoj veruje i da je jedina zemlja u Evropi koja beleži rast BDP-a. Raste zaposlenost, a pada nezaposlenost", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je ponosna zbog toga i da veruje da može da se uradi mnogo da se u Srbiji živi bolje.

Govoreći o radovima na izgradnji mosta Ljubovija-Bratunac, Mihajlović je istakla da su oni odblokirani i da se izvode.

"Očekujemo u novembru da se spoje obale Drine, ali mora sa BiH da se radi na izgradnji graničnih prelaza. Nije mi jasno što se od aprila čeka na odgovor druge strane, izgladili smo sve nesporazume i sporazumi će se brzo potpisati", rekla je ministarka i dodala da će sledeće godine biti raspisani pozivi za granične prelaze.

Zaključila je da nema razloga da se u oktobru sledeće godine ne ide preko tog mosta, koji će smanjiti putovanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR