Puštena u rad emisiona stanica u Kljajićevu: Severu jači signal

J. BEKIĆ

27. 09. 2016. u 11:00

Puštanje u rad emisione stanice od izuzetnog je značaja za pokrivanje Srbije radio i televizijskim signalima. Rasim Ljajić: Na ovaj događaj čekalo se više od pola veka

Пуштена у рад емисиона станица у Кљајићеву: Северу јачи сигнал

Emisiona stanica u Kljajićevu

MINISTAR trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić, Danijel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj i Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, pustili su u rad digitalne predajnike novoizgrađene emisione stanice u Kljajićevu, nadomak Sombora.

Puštanje u rad emisione stanice od izuzetnog je značaja za pokrivanje Srbije radio i televizijskim signalima.

- Na ovaj događaj se čekalo više od pola veka - naglasio je ovom prilikom ministar Ljajić. - Puštene su u rad dve emisione stanice kapitalnog značaja, jedna u Somboru, a druga u Kikindi. Njihova izgradnja bila je planirana još 1960. godine, u Stokholmu, kada je sačinjen raspored najvećih emisionih stanica na prostoru Evrope, ali se iz različitih razloga čekala realizacija plana. Puštanjem u rad emisionih stanica u Somboru i Kikindi pokrili smo digitalnim signalom u Vojvodini 1.945.436 stanovnika, ili 99,71 odsto od ukupnog broja stanovnika Vojvodine.

Kako je predočio Ljajić, preostalo je da se tokom naredne godine digitalnim TV signalom pokriju i mesta u zaleđu Vršačkog brega, do kojih TV slika nije dopirala ni u vreme analogne televizije, od 1958. godine.

- Time bismo Vojvodinu pokrili digitalnim TV signalom sa skoro sto odsto - podvukao je ministar telekomunikacija. - Osim Sombora, kvalitetan digitalni signal sada će dobiti i stanovnici mesta Riđica, Rastina, Bezdan i gledaće, pored devet nacionalnih programa, i sve regionalne i lokalne TV programe.

Inače, izgradnja ovog objekta trajala je četiri meseca, a podizanje stuba petnaest dana.

U GRANIČNOM PODRUČJU

- PUŠTANjEM u rad stanica u Somboru i Kikindi digitalni signal izuzetnog kvaliteta primaće i srpsko stanovništvo u graničnim područjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji - istakao je Ljajić. - Digitalizacija je istorijski poduhvat, jer je urađena pre utvrđenog termina i u najkraćem roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije