Legija: Od Markovića sam saznao ko je ubio Slavka Ćuruviju

N. BIJELIĆ

26. 09. 2016. u 09:55

Svedočenje Milorada Ulemeka o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa". Na početku naveo da nema neposredne dokaze protiv optuženih

Легија: Од Марковића сам сазнао ко је убио Славка Ћурувију

Milorad Ulemek Legija

MILORAD Ulemek Legija, bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije, svedočio je u ponedeljak u Specijalnom sudu u nastavku postupka protiv optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali se odmah na početku ogradio da nikakvih konkretnih dokaza protiv okrivljenih nema. Naveo je da o likvidaciji vlasnika “Dnevnog telegrafa” iz aprila 1999. ima samo posredne informacije do kojih je došao u razgovoru sa sada optuženim Radomirom Markovićem, koji je u to vreme bio načelnik resora Državne bezbednosti.

Ulemek, koga je tužilaštvo za organizovani kriminal označilo kao ključnog svedoka u postupku protiv Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka u zdanje u Ustaničkoj ulici doveden je iz požarevačkog zatvora Zabela uz jake mere obezbeđenja. Pre nego što će se pojaviti kolona od više od deset vozila žandarmerije i policijskih marica, okolinu je nadletao helikopter.

- Ja nikada nisam dobio informaciju ko je i na koji način ubio Ćuruviju - kazao je Ulemek. - Tokom 2000. godine pozvao me je Marković da bi mi dao jedan zadatak koji je trebalo da odrade pripadnici JSO. Radilo se o hapšenju osobe iz Beograda, ali ne znam o kome je bilo reč. Pitao sam Markovića ko će biti “navigatori” odnosno operativci, odgovorio je: “Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju”. Nisam ništa komentarisao, izašao sam u hodnik i tu sam video Romića i Kuraka. Pričali smo desetak minuta, i tada sam pitao Romića da li on vodi tu akciju. Rekao je da. Posle nekih pola sata preko mobilnog sam dobio obaveštenje da se zadatak otkazuje.

Na nekoliko pitanja zamenika tužioca Milenka Mandića, Ulemek nije želeo da odgovori, što po zakonu ima pravo, jer kako je istakao “time bi mogao sebe da izloži krivičnom gonjenju”. Advokata Stevana Protića, koji brani odbeglog Miroslava Kuraka, interesovalo je da li se Ulemek oseća iskorišćeno jer je sa svojom jedinicom prihvatao da obavlja “prljave poslove zarad nečijih ličnih interesa”.

NIKO NE VERUJE

- KOLIKO puta ste stajali za tom govornicom u poslednjih 12 godina? - interesovalo je advokata Zoru Dobričanin Nikodinović.

- Mnogo - odgovorio je Ulemek.

- Da li vam je neko verovao to što ste pričali - usledilo je pitanje.

- Nije, nažalost - kratko je rekao svedok.

- Da - kazao je Ulemek. - Kad to kažem mislim na vrh države, političare.

Ulemek je ispričao da je upoznao Ćuruviju u jednoj diskoteci koju je svojevremeno držao u Beogradu. Naveo je i da je imao agenciju za obezbeđenje, čijih je dvoje ili troje zaposlenih jedno vreme čuvalo Ćuruviju. Istakao je da se ne seća kada su prestali da ga obezbeđuju.

Branioca Romića i Radonjića, advokata Zoru Dobričanin Nikodinović, interesovalo je da li mu je nešto obećano za svedočenje u ovom predmetu.

- Ma, šta su mogli da mi ponude - uz osmeh je kazao Ulemek.

- Zašto ste se setili posle toliko godina da kažete nešto o ovom slučaju? - insistirao je advokat.

- Niko me nije ništa ni pitao - odgovorio je Ulemek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

27.09.2016. 07:18

@Narodni sud - Legija je sve, samo nije budala. On vrlo dobro zna da je ovo okupirana i prodana zemlja u kojoj je istina o petom Oktobru i onome što mu prethodi zabranjena i opasna po život.

gledaslac

27.09.2016. 09:41

@Narodni sud - pa,rekao je.a udbaši se dali u akciju.kakvi su to zločinci,za njih je njih je svako zlo njihova glavna hrana.

serlok

26.09.2016. 22:48

Nemam pojma ko su, ali ... "Oni Radonjini, sto su ubili Curuviju" hahaha Da li je moguce da ovo neko ozbiljno shvati?