Dodik i Putin: Referendum je pravo naroda

E. V. N. / B. V. / Agencije

22. 09. 2016. u 20:15

Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Додик и Путин: Референдум је право народа
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi da je razgovor bio veoma uspešan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi i da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

"Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari", rekao je Dodik.

„Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“, rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja RS i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu, preneo je RTRS.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je Zarubežnjeft kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini RS i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

"Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci", dodao je Dodik.

On kaže da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i
da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo RS, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Putin poželeo sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je ponovio u Njujorku da Srbija nije podržala referendum u RS, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Gostujući na Institutu "Ist Vest", Vučić je priznao da je bilo veoma teško javno izneti takav stav, ali da je naša vlada to, ipak, učinila:

- Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci taj stav sam preneo i grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično. Srbija ima jasno stanovište koje je veoma lako razumeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav.

Pred susret sa Putinom, predsednik RS Dodik je, za "Novosti", prokomentarisao spekulacije da bi referendum mogao da izazove rat:

- Ne treba da se naseda na propagandu iz Sarajeva, čiji je cilj plašenje javnosti.

Povodom nagađanja o tome kakav će konačan stav Moskve biti o referendumu, Dodik nam je rekao:

- Neki mediji su preterali sa pisanjem o tome da sam došao u Moskvu po podršku za referendum od Putina. A pogotovo nije tačno da sam kazao da će referenduma biti taman da Putin sugeriše da ga ne treba održati. I pre dolaska u Moskvu znao sam da imamo podršku Kremlja. Ova poseta se priprema odranije, još od ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i nije organizovana zbog referenduma.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ponovio je da je spor o Danu RS veštački i da je, iz političkih razloga, pretvoren u duboku krizu u BiH.

- Ako je RS 20 godina slavila svoj rođendan i u jednom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga. Ovo se može rešavati samo kompromisom, koji ne može da se traži samo od Banjaluke. Ne vidim razlog za sukob.

BOŠKO OBRADOVIĆ (DVERI): VLAST SE DISTANCIRA

ONAJ ko ukida Dan RS želi da ukine i Srpsku. Kompletna vladajuća politička elita Srbije distancira se od situacije u RS, ne želeći da podrži svoj narod preko Drine. Očito je da je međunarodnoj zajednici jasno da će RS dovesti u pitanje jedino ako nagovori vlasti Srbije da se distanciraju, i to je trenutno na delu.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, a zaključak je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni.

- Stav EU je da je referendum o Danu RS nepotreban. Probleme u vezi sa obeležavanjem praznika potrebno je rešavati konstruktivnim dijalogom. Oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vređaju građane BiH koji su ga preživeli. Niko pri zdravoj svesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti.

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Glasačka mesta za sprovođenje referenduma u nedelju biće otvorena od 7 do 19 časova. Republička komisija će na svaka dva časa saopštavati kolika je izlaznost, potvrdio je u četvrtak Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum:

- Prvi nezvanični rezultati biće poznati čim se sakupe podaci od opštinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta.


VOJISLAV ŠEŠELj (SRS): UKINULI BI I IME

VLAST u RS nikako ne sme da saginje glavu pred srpskim neprijateljima sa Zapada ili unutar RS, koji bi da ukinu taj entitet zagarantovan Dejtonskim sporazumom. Oni koji bi da ukinu praznik 9. januar krenuli bi odmah posle toga da ukidaju ime RS, sa tvrdnjom da taj naziv diskriminiše ostale građane tog entiteta. Popuštanja u vezi sa tim ne sme biti.


DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: DODATNI PRITISCI

POZIVAMO sve koji imaju pravo glasa da izađu na birališta i podrže proslavu 9. januara kao Dana RS. Izostanak podrške države Srbije održavanju referenduma otvorio je dodatni prostor za pritiske i svakodnevne pretnje upućene RS, njenom rukovodstvu i građanima. Pozivamo vlast da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, suprotstavi nasrtajima na RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

vh

22.09.2016. 20:30

Dodik treba najhitnije ponuditi Predsedniku Putinu prikljucenje Republike Srpske Ruskoj Federaciji. Tako bi se potom i Srbija mogla prikljuciti, a i ostatak BiH za sve one koji se osecaju Sloveni (nema veze vera). Prikljucenje bratskoj Rusiji bi resilo pitanje bezbednosti, ekonomije i zauvek odvratilo agresivni zapad od nasih zemalja.

Milorad

23.09.2016. 01:10

@vh - @vh e svaka vam cast govorite najpametnije stosam do sada o tome procitao.Toje jedini spas ne samo Srba nego svih na Balkanu jer svi imaju pravo u miru da zive nema veze kojesu vjere.

Miodrag

22.09.2016. 22:00

@STUDENT - Boško je i pametan, i patriota, i pošten! Boško bi bio pravi predsednik Srbije! Ovaj narod bi konačno mogao da izabere nekog ko je moralan, a ne lažove i prevrtljivce koji unižavaju Srbiju.

Odbrana

22.09.2016. 20:41

Podrska gradjanima RS i njenom rukovodstvu. Referendum je odluka o prazniku jednog konstitutinnog naroda u BiH i nista drugo. Rukovodstvo Srbije bi to trebalo da podrzi. Oni koji misle da je referendum nezakonje, ne poznaju osnovne elemente demokratije.

Lune

23.09.2016. 02:39

@Odbrana - Hm,hmm..Srbija, ima svoj stav, vezano za susednu drzavu RS..i ne ometa referendum, niti ce da bude "veciti talac"..."GG preduzeca RS"..jasno ?

Jova

22.09.2016. 21:05

Milorade ti si Srpska dika proslavices ti prezime Dodika! nije mala stvar kad iza tebe Rusija stoji!

H.V.

22.09.2016. 21:33

@Strucnjakowsky - Sve što vredi u životu mora da se čuva, brani i sačuva. I to se ne odnosi samo na materijalno. Ako ova današnja generacija Srba u Srbiji manje zaslužuje da se zove Srbima, a više zabludelim nedostojnim potomcima nekadašnjih pravih Srba, ostaće bez države pre ili kasnije. Putin sa Rusima i Dodik sa Srbima u R.Srpskoj se bore protiv zapadnih lešinara, a ovde raja i njeni gospodari mirno gledaju raspad svega kao da je Srbija tuđa. I biće tuđa, ali će biti kasno. Možda već jeste.

Lunem

23.09.2016. 02:36

@Strucnjakowsky - Hm,hmm...ipak,.."nije votka rakija, ni bosanska cakija..naravno i pozdrav "vama", od zavicajca RSK, koju ste izdali !

TajoCG

22.09.2016. 21:23

@gargamel - gargamel!znas onu pesmu?ne moze nam niko nista,jaci smo od sudbine.Samo mogu da nas mrze oni sto nas ne vole.

LAKI

22.09.2016. 21:19

Jedan sam od onih koji se zalazu za to da se ovaj problem resi dijalogom i da se izneme te tacke u ustravu po kojima je dan RS neustavan. Ali zvanicno Sarajevo (tj. Bosnjaci) to ne zele, iako se stalno pozivaju na to. Kada 25. gradjani RS izjasne da zele da 9. januar ostane dan RS onda bi to Bosnjacki predstavnici trebalo ozbiljno da shvate. Hrvatski predstavnik Covic je danas javno podrzao RS. Bosnjaci moraju da shvate da Bosna nije samo njihova. Dok to ne shvate, Bosna ce ici samo unazad...

nele

22.09.2016. 22:34

@LAKI - LAKI druže "bošnjaci" su izmišljeni krajem 90-ih, zato nemoj da forsiraš to!Znači u BiH postoje Srbi, Hrvati i muslimani.Pitaj bilo kojeg rođenog Hercegovca da li je on "bošnjak"...

LAKI

22.09.2016. 23:18

@LAKI - Znam prijatelju i to jako dobro znam s' obzirom da zivim u multietnickom mestu u Srbiji gde zivi oko 70% Srba i oko 30% muslimana. "Bosnjacka" nacija, kao i njihov jezik je izmisljen 1993. jer su shvatili da "muslimani" nisu nacija, vec naziv za vernike islamske veroispovesti. "Bosnjaci" pisem da bi skratio svadju sa njima, kojima kada kazem da "bosnjacka nacija" ne postoji napadnu me ko "besni kerovi".

Bošnjak katolik

23.09.2016. 12:39

@LAKI - Kada neko kaže da je Bošnjak , vi ga pitajte koje je vere ili je ateista ?

Toplica

22.09.2016. 21:48

Zivela Republika Srpska! Pravi Srbi su uz RS.Nemoj da zaboravite da u Bosni zive 1,5 miliona Srba!!

Trebinje

22.09.2016. 21:56

Mnogi iz Srbije ne znaju da su ukinuli našu Himnu, naš grb, vojsku, sada hoće Dan, sutra će tražiti kako im ime Republika Srpska smeta, prekosutra policiju, onda opet nešto drugo, tako da Republika Srpska ostane prazna čaura, bez igdje ičega. Nema ispod ovoga, pa neka bude šta bude.

Oera

22.09.2016. 22:03

Srbija ponavlja razred. Ali nije ni cudo kada je uvek i bila najgori djak u Evropi. Do nema u glavi, dobija po dupetu.

Бранко

22.09.2016. 22:09

25. септембар - Дан заљубљених у Републику Српску! Сви на референдум! (Валентин Инцко)

Еуро крем

22.09.2016. 22:10

Русија! А Србија, гарант Дејтона? "Дистанцира се" и "смирује ситуацију"?

Еуро крем

23.09.2016. 00:09

@Еуро крем - Кад сам послао коментар, наслов чланка је био "Русија подржава Републику Српску".

pan

22.09.2016. 22:23

Do kada ce se u srpskoj stampi Petrograd nazivati Sankt Peterburgom ???Koga briga sta Vucic misli o referendumu?Unaprijed srecan Sveti prvomucenik Stefan dan RS !!!! Doci ce vrijeme da se oslobodimo i starih inovih poturica.....

Zajedno do ujedinjenja

23.09.2016. 12:36

@pan - Svaki Srbin je dobro došao za političko ujedinjenje Srbije i Srpske !!

09.JANUAR DAN RS

22.09.2016. 22:26

Oba referenduma o jednom trosku. SVA "SUGA" JE IMALA REFERENDUM NA PODRUCJU JUGOSLAVIJE, zasto nebi i Srbi imali?

Мићо

22.09.2016. 22:47

још увек ми није јасно зашто Србији смета наш референдум......

kondor

22.09.2016. 23:48

@Мићо - Srbiji smeta Referendum zato sto je okupirana drzava jos za vreme dosovske vlasti i pretvorene u koloniju zapadnih sila .

Милена

23.09.2016. 09:23

@Мићо - Зато што српски "пријатељи" после референдума неће више да хвале српског премијера. Ал' нема везе, хвалиће га због Косова.

ranko75

23.09.2016. 10:50

@Мићо - Ne smeta Srbiji vas referendum, mi ga podrzavamo kao i vi. Smeta vrhuski koja vise voli da puzi nego da ide uspravno kao ljudi.Pa Vucicu,jernom se mre, a cast i bruka ostaju vecito,kako je rekao Njegos.

Mudro do pravog referenduma

23.09.2016. 12:34

@Мићо - Mićo, ogromna većina Srba iz Srbije su i za ovaj i za onaj pravi referendum o SAMOOPREDELENjU, ali i tada ćemo morati biti mudri, pa će neki iz Vlade i opozicije podržavati referendum, a drugi će biti neutralni, da bi znali šta EU i SAD planiraju sa Bošnajcima i Hrvatima u BiH..

ii

23.09.2016. 19:50

@Мићо - srbiji ne smeta, čak naprotiv..smeta ovima što govore u ime srbije a nikog nisu pitali

Stara Hercegovina - RS

23.09.2016. 19:55

@Ratatat - Ratatat ... prekosjutra brate, ali ako 'oćeš dođi nam i sjutra.

jova

23.09.2016. 00:58

Federacija BiH je nastala nasilnim izdvajanjem bosnjackog i hrvatskog naroda iz YU,(prethodno i citavih bivsih republika) i to u ime RBiH,a volja Srpskog naroda,da ostane u YU, je ignorisana. Naravno,to nasilno izdvajanje je,umesto izdajom,nazvano - raspadom YU. Sve je rezultiralo ratom i Dejtonom. Meni nije poznato da je,osim u diktaturama,jednom narodu zabranjivano da odlucuje unutar svoje priznate teritorije - o cisto unutrasnjim pitanjima. Stav Srbije je ispravan,to je unutrasnje pitanje RS

Konfederacija Srpske i BiH

23.09.2016. 12:48

@jova - Najbolje rešenje je KONFEDERACIJA republike Srpske i republike BiH , sa minimalnim zajedničkim funkcijama : Predsednika predsedništva biraju svi građani, a svaka republika ima svog predsednika koji je potpredsednik saveznom, a sve ostalo je republičko.

Чикаго

23.09.2016. 01:35

Браво Додик ово је прави потез ! Са Путиновом подршком сад може мирно да се живи у нашој Републици Српској, ускоро Србији. А Политичари у Србији треба да се стиде што су кукавице и не смеју јавно да подрже Додика. Али зато цела Америчка емиграција даје подршку Додику и нашој браћи у држави Република Српска !

ranko75

23.09.2016. 10:48

@Чикаго - To je zato jer su srbi u emigraciji i RS srpskiji od rukovodstva Srbije.. Nama treba Dodik za predsednika (ili prtedsednika vlade) Srbije. Dosta je puzanja trebamo se uspraviti i ici uspravno kao ljudi.I dosta ponizavajuceg puzanja prema EU na stetu srpskih interesa. Sporazum sa NATO treba raskinuti, on je gori od sporazuma Cvetkovic-Macek sa Hitlerom.

Danica

23.09.2016. 09:00

Referendum je samo deo predizborne kampanje Dodika. Zna on da "oni" ne mogu zabraniti 09. januar. Mene brine formulacija pitanja na referendumu, jer vecina obicnog naroda ne razume pravne zackoljice nacina na koji je pitanje formulisano!!! Podseca me na referendum 1992., ... Daj Boze da je samo predizborni trik.

granice razdvajanja

23.09.2016. 12:29

@Danica - Bolje sporazumni razvod , nego loš brak u kome deca ispaštaju sbog stalnih sumnji i svađa..Bitno je da se GRANICE RAZDVAJANJA precizno utvrde.

repus

23.09.2016. 09:13

da li sam u pravu ili ja ovo ništa ne razumem zar srbija I komunisti srbije nisu dali pravo građanima slovenije hrvaske bodsne crne gore makedonije kosova da se volja naroda ne sme poštovati I nikakvi referendum nisu bili za beograske komuniste tada validni iako je definicija sfrj bila skup 6 republika I 2aut.pokrajne koje su dobrovopljno ušlew u federaciju I iz nje mogu izaci kada požele I slali su decu šumadije I srbije pris.mobilizacijom da ginu a sada da ponište referendum a sada može rs

ranko75

23.09.2016. 10:44

@repus - Repus,tebi kao antisrpskom provokatoru savetujem da o tome porazgovaras sa srpskim komunistima. Srbija je bila protiv razbijanja SFRJ, ali ako tvoji smatraju da narod ima pravo na samoopredeljenje do otcepljenja i to pravo su ostvarili razbijajuci SFRJ,onda i srbi zele da se koriste tim pravom. Sada provodimo referendum o tome kada je rodjendan RS, a otcepljenje ce doci na red,jer se u takoj karikaturi od drzave (BIH) ne moze ziveti.

Ruben

23.09.2016. 11:00

@repus - ne razumes ; pre sveg jer si jedan od tih komunista ; a o Srpskom narodu tek nagadjas i u 99% tvoje nebuloze radi se o besmislicama koje vise govore o tvom groznom manjku kulture.

Zoki7

23.09.2016. 10:59

Situacija je mnogo komplikovanija,za sad "djavo" Brzezinski (Trilaterala) cuti ali oni to sve kuvaju,gledaju sta mogu da usicare i kako se ruska Oligarhija reagovati.Zelim naglasiti da film "The Obama deception" (Alex Jones) lepo objasnjava KO bira predsednike pa tako je "neko" izabrao i Putina,da pojasnim svi ti "predsednici" (i nasa saka jada) su javne face/glasnogovornici koji zastupaju ogromne finansijske interese svojih Oligarhija,ne bih preterivao o ljubavi Rusije prema ikom,pa ni Dodiku.

naranca

23.09.2016. 12:04

@Zoki7 - @zoki Samo onima uradise posao od pocetka do kraja.Mora da su svi ti ''Oligarsi'', Albanci Ili poreklom Albanci.Preterase sa ljubavlju,zar ne?

alfa...!

23.09.2016. 20:09

@naranca - naranca,ćuti i trpi,ako ti nešto ne paše idi u Rusiju i tamo ostani za stalno.........................

naranca

24.09.2016. 16:02

@naranca - @alfa Vi demokrate bi stalno da proterujete nekoga.Jel to nije malo preterano.Aa?

OLOVKA piše srcem

23.09.2016. 12:20

Svaki rodoljub mora insistirati na NEPOVREDIVOSTI REPUBLIČKIH GRANICA u BiH !! Zato mudro napred, OLOVKOM i ekonomijom !!

ИЗЈАВА

23.09.2016. 12:33

А ВУЧИЋ ИЗЈАВИ У СРЕД SAD:"Немам никакав проблем да изјавим да Србија не подржава референдум!" Овде уброја и председника Србије! "ГАРАНТ" ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА И ОЧУВАЊА РС!" СТУБ"!!!!!!!!!!!!!!!!

alfa...!

23.09.2016. 20:07

Pred raspadom bivše Juge,Slovenci su predlagali konfederaciju,srbi u Beogradu nisu hteli ni da čuju,sada tupe sa konfederacijom................

Realno

24.09.2016. 12:40

Referendum , Pa ot toga nema nista, pitam vas sve osim Srbije ko ce da prizna R.Srpsku, ama bas niko.

Милена

24.09.2016. 15:11

@Realno - Ни ти не знаш зашто је расписан референдум (или се само правиш)? Не ради се о отцепљењу (мада ти у својим коментарима подржаваш отцепљење КиМ и говориш о "реалности"), већ о одређивању датума за Дан РС.

REALNO SI TI ZATUCAN

24.09.2016. 20:08

@Realno - Kad uopste ne znas, o kakvom se referendumu radi.