Sreda, 21.09.2016.

21:11

Vučić: Lako je pobeći iz arene, ali moramo očuvati mir

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na skupu o Srebrenici u organizaciji Fondacije Klinton uspeo da pridobije dobar deo američke publike.

Izvor: Beta

Vučić: Lako je pobeći iz arene, ali moramo očuvati mir
Foto: Tanjug

"U sali i bekstejdžu bila je veoma teška atmosfera za nas, ali mislim da smo ozbiljnošću i odgovrnosšći uspeli da pridobijemo dobar deo američke publike na svoju stranu", rekao je iz Njujorka premijer.

On je dodao da ne može da govori i o pridobijanju bošnjačke strane posle govora učesnice kojoj su oba roditelja ubijena u Srebrenici.

Vučić je izrazio žaljenje što zbog obaveza nije mogao da prisustvuje skupu na kome je Srbija izjednačena sa Islamskom državom na kome je bilo reči o žrtvama koje su bošnjacima nanele srpske snage.

"Važno je da smo rekli da postoje i teški slučajevi i na srpskoj strani", rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija pošuje tuđe žrtve, on je rekao da bi voleo da drugi poštuju srpske žrtve i rekao da smatra da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno.

Prema njegovim rečima, suživot Srba i Bonjaka je jednostavan lek i drugi iz BiH bi trebalo da reaguju na isti način na sve pogrešne težnje i izjave u regionu.

On je rekao da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

"Misim da je važno da sačuvamo stablinost i mir, da sačuvamo mir i u svojoj zemlji, jer sve što se dešava oko nas utiče i na Srbiju i zato sam zahvalan grajdanima ako to uspemo da sačuvamo nećemo imati problem sa ekonomijom", rekao je premijer i doodao da će Srbija uvećavati procenat rasta, ali da ga samo brine stabilnost u regionu.

Premijer je rekao da je tokom razgovora u Njujuroku, s brojnim zvaničnicima među kojima su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, dobio mnoge reči hvale za politku koju vodi.

"Voleo bih da smo manje ključni u tom pogledu. Ključni smo na Balkanu oniliko koliko nam je ekonomija jaka, koliko je politka stabilna, zato sam zahvalan građnima Srbije što nas podržavaju u naprodima da stabilizujemo zemlju", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da je Džonson u razgovoru koristio još značajnije izraze od ključnih, koje je koristio Stoltenberg u opisu značaja koji Srbija ima.

"Za nas je važno da imamo mir, mi se ne plašimo ekonomske budućnosti Srbije, svi priznaju rezultete koje smo postigli, ali nas plaše stanje u regionu i naš je posao da se ponašamo odgovorno", rekao je premijer i ocenio da je zato prisustvo srpske delegacija u SAD bilo "užasno, užasno važno".

"Najlakše je pobeći iz arene, treba da govorite iza nekoga ko kaže da su mu Srbi zaklali i oca i majku. U takvoj situaciji morate se boriti da pokažemo da smo normalni ljudi, da hoćemo da živimo u miru", rekao je on.

Premijer je dodao je za Srbiju bilo važno da pošalje takvu porku.

"Govorili su o nedaćama, ali se srpski glas nije čuo. Srbi koji žive u SAD su nakon toga bili ponosni, i Amerikanci su rekli da je to bio pravi način, da je hteo biti dobro da smo to više puta rekli", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: