Ustavni sud ne da referendum, Dodik ne haje za odluku

M. FILIPOVIĆ

17. 09. 2016. u 15:53

Sarajevo zabranilo izjašnjavanje naroda o Danu Republike Srpske. Predsednik RS: Ne mogu da dovedu u pitanje našu odluku

Уставни суд не да референдум, Додик не хаје за одлуку

Milorad Dodik

USTAVNI sud BiH u subotu je doneo odluku o zabrani održavanja referenduma u Srpskoj. Ekspresno je stigao odgovor predsednika RS Milorada Dodika - idemo na referendum 25. septembra bez obzira na ovu odluku!

To je epilog višečasovne sednice najviše pravne instance u zemlji na kojoj je odbijen zahtev Narodne skupštine Srpske da preispita odluku kojom je proslava 9. januara kao Dana RS proglašena neustavnom, jer vređa Bošnjake.

To znači da ostaje na snazi odluka suda iz novembra prošle godine da je proslava 9. januara neustavna. Ustavni sud BiH obavestiće Tužilaštvo BiH da vlasti Srpske nisu sprovele ovu odluku što je - krivično delo.

U Srpskoj je ocenjeno da je Ustavni sud BiH nastavio da provodi politiku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je i osporio Dan RS. Izetbegović je od suda tražio i zabranu referenduma, i to mu je ispunjeno.

I ova odluka, baš kao i ona iz novembra prošle godine, donesena je glasovima dvoje bošnjačkih sudija (bivši funkcioneri SDA) i tri strana - preglasavanjem srpskih sudija.

- Referendum o Danu Republike biće održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH - rekao je u subotu predsednik Srpske Milorad Dodik.

On je pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan RS.

- Nema odluke Ustavnog suda BiH koja može da dovede u pitanje održavanje referenduma o Danu RS. Bilo bi dobro da su ukinuli svoju odluku. U svakom slučaju, održaćemo referendum - rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je najavio da će zbog odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti "neviđeno" pogoršanje prilika.

MEJER: USTAVNI SUD NEBITAN AMERIČKI stručnjak za Balkan Stiven Mejer istakao je da je Ustavni sud BiH postao suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije, i naglasio da održavanje referenduma o Danu RS ne krši Ustav. - Sud i dalje ima troje sudija međunarodne zajednice, koje, kao što je slučaj i sa Savetom za provođenje mira i visokim predstavnikom, predstavljaju neželjeno i nepotrebno spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH - naveo je Mejer.

- Odbacivanje zahteva RS je dolivanje benzina na vatru - rekao je Ivanić.

I lideri opozicije u RS su potvrdili da neće odustati od održavanja referenduma u RS.

Predsednik NDP Dragan Čavić ponovio je da ni odluka Ustavnog suda BiH ne može odgoditi referendum.

- Tu odluku može da promeni samo parlament RS. Ako to neko iz vlasti predloži u NSRS, onda je to kapitulacija vladajuće koalicije u RS - istakao je Čavić.

Članovi stranke Ujedinjena Srpska u subotu su u Banjaluci održali skup podrške referendumu okupljanjem ispred zgrade Narodnog pozorišta i šetnjom do Trga Krajine, noseći srpske zastave i uz pratnju trubača.


IZETBEGOVIĆ: CRVENA LINIJA

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ako RS ne odustane od referenduma, nego šta će Dodik uraditi.

- Dodik je RS uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu. U toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci RS ostanu u okvirima Ustava BiH. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak - smatra Izetbegović.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Leleeeee

17.09.2016. 16:05

Zar ni dan danas nije njima jasno sta ide ispred. Politicka odluka ili sprovodjenje politickih odluke. Provedene godine u politici i politikom ili politicko iskustvo.

морОН

17.09.2016. 18:57

@Leleeeee - "Српски језик" је неисправно!. Исправно је српски језик.

muja

17.09.2016. 16:29

oni imaju njihov bošnjački dan, koji dan misle da bi drugima odgovarao. Nek odrede sebi ako će i svaki dan da slave! Da li oni uopšte razumeju šta se slavi i poštuje!

Moravac

17.09.2016. 16:35

Srbi treba da demonstrativno povuku svoje predstavnike iz tog nazovi suda koji funkcionise neustavno. Preglasavanje se izvodi putem stranaca kojima je rok istekao jos pre 10 godina.

bljak

17.09.2016. 16:36

naidje trenutak u zivotu kad covek vise ne moze da drzi pognutu glavu i da bude sluga!Pa makar smo te primere imali uceci Istoriju...i divili se njima!Srbi na referendum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nek` nebo padne!

Сељак

17.09.2016. 18:53

@Коста - Коста брате, замерим ти, ја ћу написати другачије, а ти види разлику која је нанијела моју замерку:"Живела Република Српска".

nada

17.09.2016. 16:50

Moze ustavni sud da odluci da smo mi marsovci ali izlazimo na referendum. Narod RepublikeSrpske je iznjedrio svoju Republiku I odredio dan njenog rodjendana, kao sto su davne 92 hrvati I muslimani svojim referendumom izglasali I odredili svoj put I volju odredili svoje datume I slave iste. Kada sam cula tumacenje sudije iz Makedonije smijala sam se njenoj gluposti vidi se da je zena placenik stranih ambasada. Bas da vidim ko ce me zaustaviti I zabraniti da glasam

Утеривач

17.09.2016. 17:26

"Када током историје постане неопходно за један народ да раскинеполитичке спреге које су га повезивале са другим и преузме одвојено и равноправно место међу моћнима на свету, на које му закони природе и Природног Бога дају право, дужно поштовање мишљења човечанства од њега захтева да објави разлоге који га нагоне на одвајање ." САД - Конгрес 4.7.1776. Декларација независности. Јединствени случај у историји цивилизације да је неки дан у години "неуставан" . А "пролеће је чак и децембру.."

Slavko Zdrale

17.09.2016. 17:27

srbi radite po svome nemojte slusati neprijatelje srpskog naroda to jest ustase n celu sa bakirom i salkicem.

Сава Прокоповић из Ритопека

17.09.2016. 18:15

Подржавамо Републику Српску у целини. Подржавамо одржавање референдума српског народа у Републици Српској. За крст часни и слободу златну.

Zdravko Razumić

17.09.2016. 18:38

A zar se nešto drugo i očekivalo? Samo nastavljaju da provociraju, ali "psi laju, vetar nosi". RS go, go!

STEVAN

17.09.2016. 18:55

Sta je sledece, smetace im sto se RC zove Srpska, pa ce im smetati sto se Srbi zovu Srbi,...Sa druge strane, Ustavni sud zabranio organizovanje izjasnjavanja gradjana po nekom pitanju. Za ocekivati je da slijedi zabrana organizovanja parlamentarnih izbora ako im se ne svidjaju kandidati,... sta li? I dokle tako i kuda to vodi...?

Nemanja

17.09.2016. 19:00

Mislim da je i Bosnjacima jasno da ce RS pre ili kasnije biti sastavni deo Srbije!A jadan narod ginuo uzalud,huskan sa strane.

Miki - Zg

17.09.2016. 19:14

Za zabranu održavanja referenduma u RS. odluka ustavnog suda u BIH je 7 : 2 ( dva muslimana ,dva katolika i tri stranca su za ) i ostaje njihova odluka o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske .Klasični primjer agresije dva naroda i stranaca na srpski narod ,Srbe kao i 92. god.,41.,a i ovih 24. god . REFERENDUM !

баунти

17.09.2016. 19:51

Вијест 2017: "Уставни Суд БиХ: Референдум за независност РС је неуставан!" Вијест 2018: "Уставни Суд БиХ: БиХ је неуставна!" ;)))

Jabre

17.09.2016. 19:57

Hahaha njih ce mo da pitamo proslo je vreme kada su mogli da prete genocidom i etnickim ciscenjem srpskom narodu ako ne radi sve sta muslimani traze

tln

17.09.2016. 20:25

Ne pitaju se samo turska i amerika!! To vrijeme je proslo, svako sebi, samo ne znam sta ce "bosnjaci", njih niko nece sa onolikim arapima i dzamijama!!! herceg-bosna nek' se hvata rvatske, a Srbi u RS znaju gdje im je mjesto...... sigurno smo protiv eu i nato za razliku od Srba preko Drine!! Nazalost!!! Nas niko NIKAD nece uvuci u tu uniju i pakt i to sve protiv Rusije!! Srbima je mjesto u savezu sa Rusijom i Belorusijom, sve ostalo je cista propast! Zato Dodik ide u Moskvu a ne u brisel!!

Ratatat

17.09.2016. 20:58

evo bakire, slavicemo kurban bajram...pretis praznom puskom bakire a gace nam se tresu, kao i 92..

Петар

17.09.2016. 21:02

Република Српска је република па самим тим република Бих или република Ирска не могу говорити о уставности неке друге републике.

Igi

18.09.2016. 18:50

da sam na mestu vlasti Rsrpske, povukao bi Srbe iz tog kvazi ustavnog suda. to je iza one crvene linije o kojoj priča Bakir. treba bojkotovati te ludake, ovako im daje kakav takav legitimitet koji u praksi nemaju.