Dostupni linkovi

Hasanbegović: Neće Pupovac kadrovati u novoj hrvatskoj vladi


Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Odlazeći hrvatski ministar kulture, kontroverzni Zlatko Hasanbegović izjavio je danas da potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac ne može da određuje sastav buduće hrvatske vlade.

"Sporazum Mosta i HDZ-a ima dovoljno mandata, ali svi poslanici nacionalnih manjina pozvani su na saradnju. Nisam siguran koji su to uslovi koje Pupovac postavlja, ali siguran sam da on definitivno ne može kadrovati u budućoj hrvatskoj Vladi", rekao je Hasanbegović za Braniteljski portal.

On je tako komentarisao današnju izjavu Milorada Pupovca da tri poslanika srpske nacionalne manjine neće podržati vladu u kojoj bi bio Hasanbegović.

Hasanbegović je za Braniteljski portal izrazio uverenje da će HDZ i Most formirati vladu, ali nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima, jer se o njima, kako je rekao, još nije razgovaralo. On je, medjutim, naglasio da su birači HDZ na proteklim parlamentarnim izborima preferencijalnim glasovima koje su mu dali prepoznali njegov rad.

"Oni očigledno nemaju ništa protiv toga da i dalje budem ministar kulture", zaključio je Hasanbegović.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju u odlazećoj vladi HDZ i Mosta, Hasanbegović je dospio u centar pažnje javnosti zbog izjava da je antifašizam floskula i da je rat iz 1990-ih godina jedini iz kojeg su Hrvati u 20. stoljeću izašli kao istinski pobjednici.

Potom se našao u novom skandalu pošto je se srpske nacionalne manjine Novosti objavio njegovu arhivsku fotografiju uz koju su naveli da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Njegovu smjenu tražili su brojni domaći i strani intelektualci, umjetnici i aktivisti za ljudska prava.

Hasanbegović je kadar bivšeg predsednika stranke Tomislava Karamarka, ali ga je i novi predsednik Andrej Plenković, koji je najavio odmicanje od ekstremne desnice i vraćanje stranke u desni centar, postavio na visoko treće mesto na izbornoj listi HDZ za 2. izbornu jedinicu.

On je dobio i najviše preferencijalnih glasova birača na toj listi, više od 11.000.

XS
SM
MD
LG