BiH

Karan: Odluka Apelacionog vijeća pravni nonsens

Karan: Odluka Apelacionog vijeća pravni nonsens
Karan: Odluka Apelacionog vijeća pravni nonsens

BANJALUKA - Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je Srni da je pravni nonsens odluka Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je odbačena kao nedopuštena žalba ove komisije na Odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u Srpskoj.

"Komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike, koja je dio izbornog zakonodavstva, i dalje tvrdi da su morali da postupe po Izbornom zakonu BiH. Odbacuju našu žalbu kao nedopuštenu, a svako fizičko i pravno lice, politički subjekt u BiH ima pravo žalbe kada je riječ o primjeni izbornog zakonodavstva", istakao je Karan.

On je naglasio da je to potvrda opredjeljenja Srpske da se republički referendum, shodno zakonu, u njegovoj aktivnosti u potpunosti osloni na institucije i organe Republike Srpske, koji imaju puni kapacitet da se ovaj postupak nastavi po planu i provede do kraja u skladu sa Zakonom o referendumu.

"Naše institucije, na koje smo se mi već oslonili i sa kojima radimo u punom kapacitetu imaju potrebne podatke i kapacitete koji su nama potrebni da nastavimo i provedemo referendum", poručio je Karan.

Apelaciono Vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj na Odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje Referenduma u Srpskoj.

Sud je odlučujući o ovom pitanju našao da ne postoje procesno pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalitelj, Republička komisija za sprovođenje Referenduma nije ovlaštena za ponošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Komisija za provođenje referenduma dostavila je Sudu BiH 2. septembra žalbu na odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom se odbijaju kao neosnovani zahtjevi te komisije za izvode iz Centralnog biračkog spiska za Republiku Srpsku i Distrikt Brčko.

CIK je na sjednici odbio kao neosnovan i nedopušten zahtjev referendumske komisije iz Republike Srpske za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu Republike Srpske, najavljenog za 25. septembar.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije