Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je u subotu da episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) privremeno, do zasedanja Svetog arhijerejskog sabora koji počinje 25. aprila, razreši dužnosti i obaveza upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom (ERP). Za administratora Eparhije crkvena vlada imenovala je episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića).

Očekivanja Sinoda da će ovim potezom uneti mir i red u ERP, već juče se pokazala kao pogrešna. U Gračanici je juče došlo do incidenta kada je grupa od pedesetak vernika i monaha iz cele eparhije, koju su pripadnici Kfora i Kosovske policijske službe sprečavali da uđe u manastir, ipak ušla u portu i Episkopski dvor, gde su sa vladikom Artemijem razgovarali o praktičnim i duhovnim pitanjima, tvrde izvori Danasa. Radio KiM iz Čaglavice javlja da je došlo do fizičkog sukoba monaha Eparhije raško-prizrenske koji podržavaju vladiku Artemija i onih što podržavaju odluku Sinoda SPC.

Iz Eparhije raško-prizrenske juče su se oglasile dve informativne službe. U saopštenju sa starim zaglavljem navodi se, između ostalog, da su vladika Atanasije, vikar ERP episkop lipljanski Teodosije i grupa dečanskih monaha došli dan ranije u Gračanicu, iako je primopredaja bila zakazana za juče, da su „nasilno upali u privatne prostorije vladike Artemija i njegovih saradnika, da su smenjeni sekretar Eparhijskog upravnog odbora i igumanija Gorioča“, kao i da „vernici i većina monahinja iz Gračanice juče nisu prisustvovali liturgiji, već su stajali ispred crkve“. Nova uprava ERP negira ove optužbe jer su, kako je Danasu rečeno, usmerene na „stvaranje razdora u Crkvi, zbog čega je Sinod i doneo odluku o suspenziji vladike Artemija“.

– Zbog pokazane nemoći da odgovorno upravlja eparhijom, protiv vladike Artemija pokreće se postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti za stanje u ERP. On se razrešava prava i obaveze upravljanja ERP do okončanja postupka koje je u nadležnosti Sabora. Ovo nije suspenzija, koja kao vrlo teška kanonska mera u prvom redu podrazumeva zabranu sveštenodejstva. Vladika Artemije je i dalje punopravni episkop SPC. Može da boravi, kao i do sada, u Gračanici ili bilo kom drugom manastiru u ERP ili van nje u dogovoru sa nadležnim eparhijskim arhijerejem – rekao je portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) u obraćanju novinarima u subotu.

Prema rečima vladike bačkog, Sinod se na ovaj „neuobičajen i redak korak u istoriji SPC“ odlučio, između ostalog, zbog „nemogućnosti potpunog uvida u celokupnu materijalno-finansijsku i strukturalno-duhovnu situaciju ERP“. Kao jedan od glavnih razloga naveo je i „nespremnost vladike Artemija da izvršava odluke Sinoda i Sabora po nekoliko pitanja, kao i saznanja sinodskih komisija iz 2006. i 2010. da postoje velike nepravilnosti, čak i zloupotrebe u poslovanju pojedinih lica i institucija u ERP“.

Vladika Irinej naglasio je da „u problematičnim transakcijama nema prisustva vladike Artemija, ali je on posredno odgovoran jer nije kontrolisao rad lica kojima je poverio da vode poslovanje“.

Uprkos insistiranju novinara, portparol SPC odbio je da odgovara na pitanja, tako da su mnoge spekulacije, koje su poslednjih dana kružile medijima, ostale bez odgovora iz prve ruke i sa merodavne adrese. Između ostalog nejasno je da li su verodostojni podaci pojedinih medija o navodnim finansijskim zloupotrebama u ERP, za koje se sumnja da su „procurili“ iz vrha SPC. Vladika Irinej bački nije iznosio detalje u subotnjem obraćanju novinarima, a provera finansijskog poslovanja ERP, kako je rekao, nije sprovedena u potpunosti.

Bez odgovora je, između ostalog, ostalo i pitanje zbog čega se Sinod, uoči današnjeg početka Vaskršnjeg posta i samo mesec i po pred zasedanje Sabora, koji je jedina merodavna instanca za konačne odluke, rešio na ovakav korak i da li ceo „slučaj“ ima i političku pozadinu, kako tvrde pojedini i crkveni i politički krugovi. Opšte je mesto da vladika Artemije nije mnogo omiljen u visokim državnim, ali i pojedinim uticajnim crkvenim krugovima, zbog otvorene kritike državne politike Srbije prema Kosovu, protivljenja podeli KiM, javnom antiekumenskom stavu, ali i ličnih netrpeljivosti.

Kako Danas nezvanično saznaje, vladici Artemiju su u subotu na sinodskoj sednici uručene odluke koje je crkvena „vlada“ donela još u četvrtak. Vladika Artemije se, kako je našem listu potvrđeno, do Sabora ostati u Gračanici i do završetka crkvenog procesa koji se vodi protiv njega, najverovatnije neće obraćati javnosti. On se subotu po podne vratio u Gračanicu.

Vladike Atanasije i Teodosije juče su u manastiru Gračanica služili svetu arhijerejsku liturgiju u prisustvu načelnika kosovskog okruga Gorana Arsića i 200 vernika, saopštila je Informatvna služba ERP, koja od juče radi sa blagoslovom nove eparhijske uprave. U saopštenju se navodi da je vladika Atanasije „obavestio verni narod da je odlukom Sinoda SPC postavljen za administratora Eparhije, kako bi se sanirala situacija u Eparhiji u kojoj je jedna grupa klirika sa Simeonom Vilovskim na čelu ukaljala ugled episkopa i Eparhije svojim finansijskim malverzacijama, širenjem nesloge i razdora u Eparhiji i van njenih granica“.

Vladika Atanasije, koji je na novu dužnost aktiviran iz penzije, proveo je na KiM najkritičnije godine ratnog i poratnog stradanja pomažući vladici Artemiju. Poslednjih godina između njega i njegovog duhovnog brata Artemija – obojica su duhovna čeda arhimandrita Justina (Popovića), došlo je do neslaganja najpre u vezi sa Memorandumom o obnovi crkava i manastira koji je SPC potpisala sa kosovskim institucijama, a na različitim stranama našli su se oko aktuelnog liturgijskog pitanja. Zbog svega toga u manastirima ERP posle poslednjih sinodskih odluka, kako tvrde izvori Danasa, vlada izvesna napetost.

Podršku vladici Artemiju tokom vikenda dala su Srpsko nacionalno veće KiM i Srpsko nacionalno veće za severno KiM . „Oba SNV smatraju da nije nimalo slučajno da se nakon traženja podobnih Srba za stvaranje i zaokruživanje nezavisnosti KiM, deo međunarodne zajednice, pojedini ambasadori zapadnih zemalja i deo zvaničnog Beograda interesuju za kadrovske promene u Eparhiji i traže podobni kadrovi kako bi se razbio poslednji i najjači stub srpstva“, navodi se u saopštenju.

Podignute krivične prijave

Nova informativna služba ERP saopštila je da je juče na osnovu istrage Komisije Sinoda SPC pokrenut krivični postupak protiv arhimandrita Simeona i dosadašnjeg člana Eparhijskog upravnog odbora Predraga Subotičkog. Isti izvor navodi da je krivični postupak pokrenut zbog osnovanih sumnji da su Vilovski i Subotički umešani u niz nezakonitih radnji. U saopštenju se tvrdi da je arhimandrit Simeon „12. februara pobegao iz Gračanice, preko Makedonije u Grčku i da se očekuje da će državni organi Srbije od grčkih vlasti uskoro tražiti izručenje osumnjičenog“.

Podrška pred Patrijaršijom

Uprkos snežnoj mećavi koja je u subotu pre podne besnela u Beogradu ispred Patrijaršije u znak podrške vladici Artemiju okupilo se više stotina građana, predvođenih sveštenstvom i monaštvom ERP i drugih eparhija SPC. Iako je skup protekao mirno, Patrijaršiju su čuvale jake policijske snage. U jednom trenutku na vratima Patrijaršije pojavio se vikar patrijarhov episkop hvostanski Atanasije (Rakita) i blagoslovio skup. Okupljenima je deljen čaj koji je na račun Patrijaršije donet iz kafane „Znak pitanja“, ali im se niko iz Sinoda nije obratio. Razišli su se kad ih je vladika Artemije odlazeći iz Patrijaršije pozvao da idu kući.

Ugašen sajt ERP

Zvanični sajt Eparhije-raškoprizrenske, koji je radio sa blagoslovom vladike Artemija, sinoć je ugašen. Reč je o odluci administratora, rečeno je Danas u sedištu ERP. U poslednjim saopštenjima emitovanim pre gašenja, objavljeno je da je KPS kod Vučitrna uhapsila Srbina M. Rajkovića, s obrazloženjem da je „jedan od organizatora subotnjeg skupa podrške vladici Artemiju ispred Patrijaršije u Beogradu“. Kao mogući razlog uvođenja „privremene uprave u ERP“, u saopštenjima se navodi i namera vladike Artemija da „komisijski proveri finansijsko poslovanje Visokih Dečane, čemu se uprava manastira već duže vreme opire“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari