BiH

Dan RS 17. septembra ponovo u Ustavnom sudu

Dan RS 17. septembra ponovo u Ustavnom sudu
Dan RS 17. septembra ponovo u Ustavnom sudu

SARAJEVO - Ustavni sud BiH vjerovatno će 17. septembra razmotriti zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje ranije odluke ovog suda o Danu RS, kojom je neustavnom proglašen dio entitetskog Zakona o praznicima.

Od stava suda po pitanju zahtjeva NS RS zavisiće hoće li razmatrati donošenje privremene mjere za obustavu referenduma o Danu RS, što su u apelacijama tražili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a potom predsjedavajući Doma naroda bh. parlamenta Safet Softić i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović. Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH, u petak je rekao da rade na tome da sjednica bude 17. septembra, a sve će više biti poznato u ponedjeljak. Potvrdio je da će na dnevnom redu biti prije svega zahtjev NS RS za preispitivanje odluke ovog suda iz novembra.

"Od stava, odluke Ustavnog suda BiH koja bude donesena po tom pitanju, odnosno ima li elemenata za preispitivanje ranije odluke, zavisiće da li će se steći pretpostavke da se na sjednici odlučuje o drugoj stvari", dodao je Ćeman.

Podsjetio je da su stigli zahtjevi za rješavanje ustavnopravnog spora s RS zbog odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, koju je Narodna skupština RS usvojila 15. jula. Referendum je zakazan za 25. septembar. Zatraženo je i donošenje privremene mjere obustavljanja primjene odluke NS RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH po pristiglim apelacijama.

U petak je i grupa poslanika i delegata Parlamenta FBiH predala zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora sa RS zbog odluke o referendumu.

Istovremeno, Odbor Narodne skupštine RS za ustavna pitanja u ponedjeljak će utvrditi odgovor Ustavnom sudu u vezi sa zahtjevom Izetbegovića, Džaferovića i Softića. U ponedjeljak će sjednicu održati i Republička komisija za provođenje referenduma o Danu RS nakon čega će se sastati s imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za provođenje republičkog referenduma.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je u petak da će 25. septembra biti održan referendum. Kazao je da je obavio konsultacije sa svim političkim liderima i da je postignut jedinstven stav da referendum bude održan, čak i u slučaju da bude zabranjen.

Naglasio je da referendum nije usmjeren na secesiju RS i BiH, te da je odluka NS RS u skladu sa zakonom i neposredno izjašnjavanje građana nikoga ne dira.

"Spekulacije šta referendum može značiti u budućnosti su samo na nivou spekulacija", dodao je Dodik i pozvao građane RS da izađu na referendum, a Ustavni sud BiH "da prestane donositi političke odluke". Napomenuo je da bi bilo dobro da ovaj sud prihvati apelaciju institucija RS i uvidi svoju grešku.

"Kako je moguće da se u obrazloženju odluke ovog suda navodi da su povrijeđeni osjećaji Bošnjaka zbog 9. januara, a u isto vrijeme se slavi 1. mart, što ne podržavaju Srbi", rekao je Dodik.

I Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, očekuje da će Ustavni sud BiH "ispraviti svoju grešku" i usvojiti apelaciju RS.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je odluka NS RS za njih obavezujuća i da je najvažnije da su opredijeljeni da 9. januar ostane Dan RS.

Kazao je i da je PDP spreman nakon referenduma da se potpuno mirno i razumno dođe do rješenja koje neće ići na štetu bilo koje institucije u BiH.

Srbija podržava odluku o referendumu i učiniće sve da sačuva njegove rezultate, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik "Ujedinjene Srpske".

Predsjednik Kluba poslanika Koalicije "Domovina" u NS RS Mihnet Okić tvrdi da je posljednjih dana uočljivo kako predstavnici vlasti iz RS ublažavaju retoriku o referendumu. Smatra da bi bilo pametno da se od njega odustane, ali i da su male šanse da NS RS povuče svoju odluku jer je krenula predizborna kampanja.

"Očekujem da će međunarodna zajednica i Vijeće za implementaciju mira u BiH dodatno djelovati i zabraniti održavanje referenduma", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije