Zagreb će pomoći Beogradu u reformama, ali...

J. KERBLER

31. 08. 2016. u 19:50

Na sastanku hrvatskog poverenstva za praćenje mera u pregovorima EU i Srbije istaknut stav da će Zagreb pomoći Beogradu da sprovede nužne reforme, ali su deljene i „packe” susedima

Загреб ће помоћи Београду у реформама, али...

Miro Kovač

ZAGREB- OD STALNOG DOPISNIKA

U kratko vreme, očito zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj, sastalo se poverenstvo za praćenje mera u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 EU i Srbije, na kojem su po ko zna koji put u poslednje vreme „deljene packe“ Srbiji.

“Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju sa nekim referencama iz istorije i Drugog svetskog rata, nego želimo da normalno sarađujemo i to na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu”, poručio je Miro Kovač.

Šef hrvatske diplomatije rekao je i da “ova hrvatska vlada, te Hrvatska kao država, ne učestvuje u nekim besplodnim raspravama i napadima koje kao zemlja doživljavamo od Republike Srbije“.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje tvrdi da se od Srbije traži da ispuni ono što je obećala, pre svega razmenu podataka o osobama koje su osumnjičene da su počinile ratni zločin. “Hrvatska očekuje i da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi zahtevima Haškog suda“.

Zaključak poverenstva, čija sudbina nakon izbora u Hrvatskoj nije poznata, je da će Zagreb pomoći Srbiji da sprovede nužne reforme kako bi mogla da nastavi put prema Evropi. Isto tako Zagreb očekuje od političkog vođstva u Beogradu da izvrši pritisak na Republiku Srpsku da se ne održi referendum.

“On je za nas neprihvatljiv i očekujemo da državni vrh Srbije utiče na vođstvo RS i odvrati ih od tih namera”, kaže Kovač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Pera

31.08.2016. 20:41

Ma stvarno ovo je krajnji cinizam. Oni očekuju da Srbija izvrši pritisak na Republiku Srpsku da ne održi referendum! Pa Republika Srpska je entitet u toj državi i ima pravo na rteferendum. A Hrvatska je među prvima priznala Kosovo kao državu i ako albanci u Srbiji nisu po Ustavu entitet. To znači tamoi gde nam odgovara tamo podržavamo i priznajemo a gde ne odgovara molimo komšije da vrše pritisak. A što se tiče pomoći za ulazak u EU, hvala im jer su se već dovoljno dokazali u pomoći.

Jasenovac

31.08.2016. 20:43

Nama je uvek drago da radimo ono sto je za vas neprihvatljivo. To nas jos vise motivise!

Milorad

31.08.2016. 20:53

Bivsi Srbi nama hoce da pomognu... Bezmo svi u Sibir Kada imas Hrvata za prijatelja, neprijatelj ti i netreba.

Смрт ЕУ,слобода Србији!

31.08.2016. 21:17

Тешко оном, коме усташе желе добро.........

Bas nam je drago

31.08.2016. 21:36

Vidite kako je fino kad se pomazemo. Bas nam je drago na vasoj pomoci! ;-)

Aries 71

31.08.2016. 21:44

Narod im kopa po kontejnerima, svake godine ih se trajno odseli oko 50 000, a oni bi nekom pomagali. Mislim, ... njihova sudbina me ni najmanje ne zanima, ne želim im ništa loše ali ne želim im ni dobro, mogu da postoje a mogu i da zauvek nestanu, svejedno mi je. Sudnina tog naroda me ni najmanje ne zanima, ali ovo gore navodim da pokažem nadrealizam u navedenoj izjavi njihovog ministra.

ranko75

31.08.2016. 21:45

A ja se bas nasikirao, sta da radimo ako nam oni ne pomognu.Bez njihove pomoci nista ne bi mogli da uradimo.Ko ce kome kao svoj svome.

Boško

01.09.2016. 09:29

Od Hrvatske nam ne treba pomoć, niti je očekujemo ! Srbija sama sebi može pomoći, da zamrzne sve odnose sa ustašama, da kaže NE svim ucenama pretnjama i ponižavanjima. Da kaže ne, EU, Dosta više saginjanja glave, prečutkivanje na otvorenu mržnju Hrvatske !

Apis

01.09.2016. 09:35

Kad god su nam hrvati pomagali uvijek nam se obijalo o glavu nek oni pomognu sebi a mi se možemo nositi sa našim problemima.