KOVAČ: Hrvatska želi normalnu saradnju sa Srbijom, a ona da izvršava obaveze

Kancelarija je prvi sastanak održala krajem jula, a danas je rezimirala zadatke određene na prvoj sednici, rekao je Kovač na konferenciji za novinare posle sastanka

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da Hrvatska želi da sa Srbijom normalno sarađuje, ali da istovremeno želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je ponudio pomoć Hrvatske.

Viktor Orban stiže u Beograd, na jesen sednica dve vlade!

- Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije i Drugog svjetskog rata, nego želimo normalno sarađivati i to na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu - kazao je Kovač, koji je danas predsedavao sastankom vladine kancelarije za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

Nikolić sutra sa Vučićem i predstavnicima Srba u BiH

On je rekao i da Hrvatska želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je Zagreb spreman da joj pomogne, prenela je Hina.

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i ministar pravde Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Tači: Napad na zgradu parlamenta je teroristički čin

Kancelarija je prvi sastanak održala krajem jula, a danas je rezimirala zadatke određene na prvoj sednici, rekao je Kovač na konferenciji za novinare posle sastanka.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Hrvatsko ministarstvo pravde je od srpskog resornog ministarstva tražilo da u skladu s preuzetim obavezama nastavi da dostavlja podatke što je prestalo da radi 2011, rekao je ministar Ante Šprlje, inače zamenik predsednika Kancelarije.

Stefanović: Stabilnost Srbije nije ugrožena najavljenim referendumom u RS

- Mi tražimo samo ono na šta se Srbija obvezala, dakle razmenu podatka - istakao je Šprlje, a prenosi Hina, dodajući da Hrvatska svoje obaveze ispunjava.

Dodao je da Hrvatska, kao i sve ostale članice EU, ali i međunarodna zajednica, očekuju da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi onome što traži Haški sud.

GLAS AMERIKE UPOZORAVA: Oštre reči među političarima u regionu pretnja za stabilnost

- Ovo s obzirom da su potpisnici ispunjavanja obaveza koje proizlaze iz saradnje s Haškim sudom - zaključio je Šprlje, aludirajući na izručenje građana Srbije koje potražuje Hag, kao i na prilagođavanje propisa koji nisu u skladu s haškim pravilima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN SRB

    31. avgust 2016 | 17:56

    Ma sto dalje od nas a vase obaveze isto da obavite vasoj drzavi i kuci. Sto dalje od nas bolesnici ste vi bili o ostali niste ni krst nit djjamija nemate vi pojma sta ste zato ste i takvi kakvi ste ...

  • maja

    31. avgust 2016 | 18:06

    Ma samo vi naredite sta treba,mi odma radimo sta vi kazete....al malo sutra...

  • Teslina naslednica

    31. avgust 2016 | 22:28

    Ali mi ne zelimo nikakve odnose sa Hrvatskom, i batalite se vise Srbije! Kod vas je po onoj narodnoj "pustio bi ja njega, ali nece on mene", hajde vise za ime Boga zaboravite da postojimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA