Ljajić tvrdi da država može i bez zakona da se zaštiti od GMO proizvoda

Ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, upozorava Ljajić, zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih

  • 8

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podseća da su druge zemlje to koristile da zaustave na granici GMO proizvode.

GMO HRANA STIŽE: Nacrt zakona u Srbiji se čuva u tajnosti?

A ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, upozorava Ljajić, zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih, rekli su za TV N1 u Vladi Srbije.

Sa druge strane, Ljajić ukazuje i na načine da država ograniči promet GMO proizvoda, pa čak i da ga onemogući.

- Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet. Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko želi da trguje takvim proizvodom - kaže ministar.

SRBIJA MORA DOZVOLITI UVOZ GMO HRANE ILI NEMA NIŠTA OD EU! Stigla je nova UCENA Srbima iz Brisela

Na konstataciju TV N1 da će se formalnim ukidanjem zabrane otvoriti pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne, Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora da bude stvar struke.

- Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje. Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari... - navodi Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PUšKIN

    30. avgust 2016 | 12:14

    Go'sn Rasime a kako da se zaštitimo od Turaka izgleda nije nadjeno nista efikasno do sad

  • Milan

    30. avgust 2016 | 13:01

    Pametan čovek, šteta što ih je malo takvih.

  • ATIMUS

    31. avgust 2016 | 00:17

    Svaka podrska u radu i funciji koju obavlja gospodinu Ugljaninu ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA