Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Ljajić: Promet GMO uslov za ulazak Srbije u STO, ali ima načina da se zaštitimo

Ljajić: Promet GMO uslov za ulazak Srbije u STO, ali ima načina da se zaštitimo

Rampa za promet GMO proizvoda u Srbiji, rampa je i za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a čak i da ta rampa bude podignuta, Srbija može da postavi uslove koje trgovac mora da ispuni da bi trgovao u zemlji, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i podseća da su druge zemlje to koristile da zaustave na granici GMO proizvode.

Rasim Ljajić intervju_210516_RAS foto petar markovic 008-1 Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Rasim Ljajić intervju_210516_RAS foto petar markovic 008-1
Rasim Ljajić
Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Rasim Ljajić

A ukoliko Srbija želi da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, upozorava Ljajić, zakonima ne sme da ograničava promet bilo kojih proizvoda, pa tako ni onih genetski modifikovanih, rekli su za TV N1 u Vladi Srbije.

Sa druge strane, Ljajić ukazuje i na načine da država ograniči promet GMO proizvoda, pa čak i da ga onemogući.

- Možete da kažete da su potrebne analize domaćih laboratorija koje će dati ocenu da li taj proizvod može da bude stavljen u promet. Potrebni su sertifikati domaćih instituta da bi mogao da bude u prometu. Možete još deset drugih nalaza da tražite od onog ko želi da trguje takvim proizvodom - kaže ministar.

Na konstataciju TV N1 da će se formalnim ukidanjem zabrane otvoriti pitanje može li se u budućnosti dogoditi da se rampa za ove proizvode podigne, Ljajić kaže da dilema "za ili protiv GMO", mora da bude stvar struke.

- Nama o tome komentarišu diletanti. To je vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje. Treba razumeti bojazan stanovništva, jer su se svega naslušali, i da ne bismo govorili mi koji možda o tome pojma nemamo, neka govore stručnjaci, genetičari... - navodi Ljajić.