VELIKI POŽAR U MOSKVI: Vatra progutala 17 gastarbajtera (VIDEO)

Branko Vlahović

27. 08. 2016. u 10:26

U skladištu štamparije neispravna lampa izazvala katasrofalan požar. Nastradali radnici iz Kirgizije i Uzbekistana. Većina se ugušila u snu. Spaseno 12 ljudi

ВЕЛИКИ ПОЖАР У МОСКВИ: Ватра прогутала 17 гастарбајтера (ВИДЕО)

MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


TRAGEDIJA U Rusiji! Veliki požar koji je izbio u skladištu moskovske štamparije na severoistoku Altufjevske ulice, u subotu rano ujutro, ubio je 17 ljudi, a do zaključenja ovog broja lekari su se borili da spasu živote još trojice radnika. Svi nastradali, potvrđeno je za "Novosti", bili su mlađi ljudi, uglavnom gastarbajteri iz Kirgizije i Uzbekistana koji su bili spremni da rade za male plate jer u njihovim državama nema posla.

Ovo, nažalost, nisu konačne crne brojke, jer se, sumnjaju istražni organi, u trenutku izbijanja vatrene stihije u zgradi nalazilo još ljudi.

- Ostala mi je žena u zgradi i nisu je pronašli, tako da ne znam šta se sa njom dogodilo - izjavio je kroz suze jedan građanin Kirgizije. - Neizvesna je sudbina nekolicine građana Uzbekistana.

Vatra je, kako je dosad utvrđeno, izbila na četvrtom spratu, gde se nalazila štamparija. Oni koji su radili u trećoj smeni uspeli su da pobegnu od vatre, a u jednoj prostoriji se ugušilo 16 radnika iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije. Kasnije je jedan čovek umro u bolnici od trovanja dimom.

Iako su vatrogasci probili zid u prostoriji gde je bilo 16 ljudi, pomoći im nije bilo, jer su svi već bili nastradali. Prema prvim informacijama, tih 16 osoba je umrlo u snu, ali su kasnije istražni organi saopštili da gastarbajteri nisu spavali u prostorijama štamparije. Ovih 16 nesrećnika je u subotu došlo da radi u jutarnjoj smeni.

Prema prvim saopštenjima istražnih organa, do požara je došlo zbog kratkog spoja na električnim instalacijama. Eksperti tvrde da je bila neispravna jedna svetiljka koja je i izazvala požar u skladištu štamparije. Načelnik glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije za Moskvu Ilja Denisov je izjavio da je gotovo 100 odsto sigurno da je požar izbio zbog neispravne svetiljke, u čijoj su se blizini nalazili lako zapaljivi materijali.

TRI SMENE

U ŠTAMPARIJI se, inače, radilo u tri smene, i uglavnom su bili zaposleni gastarbajteri. U kobnoj smeni u "Štamparskom ekspresu" ih je bilo više od 30. Vatrogasci su spasli 12 osoba.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije