Subotički scenario sukoba između Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara događa se i u Senti, gde je za narednu sedmicu najavljeno smenjivanje predsednika opštine, koji je kadar SVM.

Zbog navodne opstrukcije lokalne vlasti, SVM će verovatno biti isključen iz opštinske koalicije, pa se očekuje da će uskoro biti formiran savez DS, Građanskog saveza Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Predstavnici vrha SVM uvereni su da demokrate imaju ambiciju da „udare“ na tu stranku gde god mogu, a sve sa ciljem uspostavljanja kontrole nad Nacionalnim savetom mađarske zajednice i još većim uplivom u biračko telo vojvođanskih Mađara. Može se očekivati da se slične tenzije pojave i u Bečeju, Čoki, Kanjiži, ocenjuju u SVM.

– U Senti se sada odmotava priča koja je vrlo slična onome što se desilo u Subotici, s tim da tamo DS uzima za partnera, po svemu sudeći, jednu revizionističku, desno orijentisanu stranku, što mislim da nije dobro. Ne isključujem da posle Sente bude još mesta na kojima će se pokušati istisnuti SVM, jer očito se ne radi o stvaranju efikasnijih prilika za rad lokalnih vlasti, već je reč o političkoj odmazdi, koja će se ko zna kako i kada završiti – upozorio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pretnje u Temerinu

Na više lokacija u Temerinu u četvrtak uvele su izlepljeni plakati s porukama protiv Mađara. Funkcioner Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba slučaj je prijavio policiji, a očekuje se i reagovanje tužilaštva. Na plakatima, između ostalog, piše „Srbija Srbima, nema predaje, borba se nastavlja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari