Kada je ubijen Đani Versaće bilo je odmah jasno da je svet mode ostao bez svog prvog pravog kralja, kada je umro Iv Sen Loran znalo se da se dugo, dugo neće pojaviti baš takav „diktator“. Sada kada je osvanula vest o smrti Aleksandra Mekvina (40) modni zaljubljenici znaju da je gubitak nenadoknadiv, jer otišao je čovek sa jedinstvenom vizijom, inovator kakvih je trenutno malo na svetskoj sceni.


Kultni britanski kreator nikada nije igrao po pravilima, čak ni onda kada je sa samo 26 godina nasledio legendarnog Džona Galijana u modnoj kući Živanši. Voleo je da šokira svojim kolekcijama, ali to nikada nije radio po svaku cenu, jednostavno ono što se odvijalo na pisti, na uvek ekstavagantnim revijama savršeno je odražavalo njegovo netipično poimanje mode. I svi su se slagali da to radi najbolje – i modni kritičari i kupci, koje su činile sve bitnije muzičke i filmske zvezde. Dok je njegova konkurencija za određenu sezonu birala skoro uvek iste materijale i slične modele, Aleksandar (pravo ime Li) Mekvin je kontrirao i zbog toga su svi sa velikim nestrpljenjem čekali da vide šta je „zakuvao“ za proleće-leto, odnosno jesen-zimu. Dovoljno je samo se prisetiti njegove poslednje revije na kojoj je predstavio vanzemaljske „armadilo“ cipele. Novu kolekciju „huligana“ britanske mode (tako je prozvan zbog kontroverzne reputacije) trebalo je da vidimo za samo nekoliko dana na Nedelji mode u Parizu.

Bio je i dobitnik ordena komandanta Reda britanskog kraljevstva, jedne od najviših počasti Britanije, a čak četiri puta je proglašavan za dizajnera godine.

Kuma Kejt Mos u šoku

Poznata manekenka Kejt Mos se prema rečima njenog portparola teško podnosi vest o smrti svog prijatelja i kuma. Naomi Kemble, takođe Mekvinova bliska prijateljica poručila je da je britanski dizajner bio inspiracija za sve u modnoj industriji. Čuvena urednica Voga Ana Vintur je rekla da je Mekvinov uticaj na modu bio neverovatan i da je on pomerio sve granice – ulične mode, muzičke…

Depresija prethodila samoubistvu

Londonska policija je saopštila da se smrt Aleksandra Mekvina ne tretira kao sumnjiva i da se verovatno radi o samoubistvu. Poznatog dizajnera u njegovom stanu, navodno obešenog pronašla je hitna pomoć. Britanski mediji navode da je Mekvin upao u tešku depresiju nakon što mu je prošle nedelje preminula majka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari