Migranti iz Afrike pomažu meštanima, sutra državna sahrana žrtava

I. STANOJEVIĆ

26. 08. 2016. u 09:34

Dan žalosti na Apeninskom poluostrvu, sutra državna sahrana žrtava zemljotresa. Sve je manje nade da još ima preživelih ispod ruševina. Poginulo 278, a dosada spaseno 215 ljudi

Мигранти из Африке помажу мештанима, сутра државна сахрана жртава

Foto Tanjug, AP

TLO centralne Italije se ne smiruje - jutros je taj region pogodio novi zemljotres, magnitude 4,8 stepena Rihterove skale, koji nije doneo nova razaranja i žrtve. U prvom potresu, jačine 6,2 koji se dogodio u sredu ranom zorom, u 3.36 sati, poginulo je 278 ljudi, a 387 povređenih se nalazi u bolnicama. Mnogo je onih koji se bore za život.

Vlada u Rimu proglasila je sutrašnji dan Danom žalosti, a biće održana i državna sahrana žrtava zemljotresa kojoj će prisustvovati i italijanski predsednik Serđo Matarela. Zastave će na svim državnim institucijama biti spuštene na pola koplja.

Migranti iz Afrike koji su rizikovali živote plovidbom preko Sredozemlja da bi stigli u Italiju, organizovano su došli u oblasti pogođene zemljotresom kako bi pomogli meštanima koji su u ovoj nepogodi izgubili sve.

- Mi moramo da pomognemo ovim ljudima. Želimo da pokažemo poštovanje prema njima i njihovom dostojanstvu - izjavio je 20-godišnji Abdulah iz zapadnoafričke države Benin, koji zajedno sa drugim volonterima pomaže u raščišćavanju ruševina Peskare del Tronto.

Grupa od dvadesetak migranata je lopatama i motikama raščistila teren za postavljanje šatora kao i teren za sletanje helikoptera. Tokom pauze, ova grupa migranata se klanjala u blizini šatora.

- Ovo je njihova ideja, tražili su da urade nešto i mi smo ih doveli - rekla je Leticija Delabarba iz nevladine organizacije "Solidarnost i milostinja", koja je migrante prevezla do razrušenog gradića Peskara del Tronto.

Iz ruševina je dosad spaseno 215 ljudi. Napore spasilaca, međutim, u velikoj meri otežavaju stotine potresa koji se i dalje osećaju u centralnom delu zemlje.

Direktorka operacija za civilnu zaštitu Imakolata Postiljone izjavila je da se nastavljaju napori spasilačkih ekipa, koje daju sve od sebe da ispod ruševina izvuku preživele. Izgledi za to su, međutim, veoma slabi, budući da su prošla dva i po dana otkako je poslednja osoba živa izvučena ispod ruševina. Ipak, više od 5.000 spasilaca, što profesionalaca, što dobrovoljaca i dalje ne odustaje - pretražuje se svaki pedalj, bez prestanka.

Premijer Italije Mateo Renci najavio je da će vlada odvojiti 50 miliona evra za obnovu područja pogođenih zemljotresom, u kojima je i proglašeno vanredno stanje. Renci je pored direktne pomoći za obnovu najavio i da će stanovnici pogođenih područja biti oslobođeni poreza.

U italijanskim medijima iznete su oštre kritike zbog građevinskih standarda u visokorizičnim poodručjima. Italijanski premijer je dodao da je ipak "apsurdno" misliti da Italija može da napravi zgrade potpuno otporne na zemljotres. Neke od srušenih zgrada nedavno su obnovljene, a kako smatra većina italijanske javnosti, veliki je propust što istorijski gradovi ne moraju da se usklađuju s građevinskim propisima za zaštitu od zemljotresa.

PODELjENA ITALIJA

OD početka 2014. godine u Italiju je stiglo više od 420.000 migranata, uglavnom iz Afrike, što je izazvalo podele u zemlji. Ni aktuelna tragedija nije ublažila antimigraciono raspoloženje. Tako desničarski list "Libero"pod naslovom "Kriminalna država" na naslovnoj strani objavljuje dve fotografije, jednu uz drugu: na prvoj su oni koji su preživeli zemljotres a ostali bez doma, slikani kako spavaju na patosu košarkaškog terena, dok su na drugoj prikazani nasmejani afrički migranti ispred hotela u koji ih je ranije smestila italijanska vlada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)