Albanci hoće jednu državu

D. M.

25. 08. 2016. u 16:49

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio svetske lidere. Poziv članicama UN da povuku priznanja nezavisnosti naše južne pokrajine

Албанци хоће једну државу

PREDSTAVNICI Prištine iznose grube neistine i laži u Savetu bezbednosti UN i vode nacionalističku politiku sa ciljem da se ujedine u jednu državu svih teritorija sa većinskim albanskim stanovništvom.

Ovu alarmantnu poruku svetskim silama, članicama SB, uputio je juče srpski šef diplomatije Ivica Dačić, na sednici na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je na Kosmetu sprovedeno etničko čišćenje Srba i da je samo oko 4.000 njih ostvarilo pravo na povratak:

- Srbija je opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom. Na osnovu Rezolucije 1244 SB KiM je deo Srbije i pozivam države koje su priznale nezavisnost naše južne pokrajine, da tu svoju odluku preispitaju. A one koje to nisu učinile da, bez obzira na pritiske koje trpe, ostanu pri tom stavu.

Dačić je naglasio da Srbija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kojoj, kako je naveo, nije dat adekavatan značaj u izveštaju generalnog sekretara UN.

Vljora Čitaku, ambasadorka Prištine u SAD, optužila je Beograd da opstruira dijalog i zatražila da Srbija prekine finansiranje severa KiM, stvarajući svoje "kolonije". Čitaku se zapitala i kakvu poruku Srbija šalje namerom da podigne spomenik Miloševiću, za kojeg je rekla da je "najgori ratni zločinac od Drugog svetskog rata".

Dačić je uzvratio da je jedna od mantri koja se čuje od predstavnika Prištine ta da su kosovski Albanci bili lojalni građani Srbije sve do Miloševića:

- Ova teza je još jedna u nizu istorijski neutemeljenih izmišljotina koje se plasiraju međunarodnoj zajednici, u cilju pridobijanja podrške za separatizam i etničko čišćenje koje sistematski sprovode na KiM proteklih sto godina.

U raspravi koja je usledila u SB, na stanovištima Beograda bio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, koji je upozorio da je pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom iznelo na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje "velike Albanije". On je skrenuo pažnju da je Kosovo sigurna luka u Evropi ne samo za organizovani kriminal, već i za islamiste.

Predstavnica SAD Mišel Sizon pozvala je sve zemlje, a posebno članice EU, da priznaju Kosovo. Ona i ambasador Velike Britanije zatražili su da sednice o Kosovu budu na svakih šest meseci, jer bi "SB trebalo da se bavi važnijim pitanjima".


VOKRI NAVIJAČ "PARTIZANA"

KAO primer neviđene propagande Prištine, Dačić je naveo i tvrdnje Čitakuove sa prošle sednice SB, da je Albancima na KiM bilo "uskraćeno pravo da igraju fudbal":

- Neupućeni slušalac bi mogao pomisliti da se opisuje scena na nekoj od teritorija pod kontrolom ISIL i da sledi i javno pogubljenje fudbalera na stadionu. A sadašnji predsednik tzv. FS Kosova je Fadilj Vokri, koji je tri godine igrao u Partizanu, u vreme dok je na vlasti bio Milošević, i kako sam tvrdi, i danas navija za ovaj klub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

baunti

25.08.2016. 21:50

@SRBIJA - Cast izuzecima, ali daleko im draga kuca! Srbija treba da prva prizna odvajanje Korzike, kao i stvaranje Kalifata sa sjedistem u Marseju. A do toga ce doci, vjerujte!

MILI

25.08.2016. 21:49

Samo napred Dacicu Srbine ne daj nasu svetu zemlju krvolocimaa....svaka ti cast za govor ....!!!!!

Косово је Србија!

25.08.2016. 22:40

Слажем се са Дачићевим позивом чланицама УН у вези са признавањем "репубљике". Али, шта ће му оно о ЗСО? Заједници српских општина је дат управо "адекватан значај", она је на нивоу округа у осталим деловима Србије, само што се они не називају са предзнаком "српски", већ Браничевски, Подунавски, Рашки, Пчињски... И да ли то значи да општине са српским становништвом у другим, јужним енклавама нису српске? Или да Космет није српски? Тахири је тој заједници дала значај "невладине организације".

Косовка

25.08.2016. 23:09

Чему инсистирање на ЗСО, кад таква заједница већ постоји у Закону о државној управи РС, само се зове Косовско-митровички управни округ, као што су и окрузи Косовско-поморавски, Косовски, Пећки и Призренски. Или Златиборски, Рашки, Пиротски... Укупно 29 управних округа (5 ма КиМ, 7 у АПВ и 17 у ужој Србији)? Када нам 2017. из Устава избаце КиМ и промене Закон о државној управи, више нећемо имати никакву надлежност ни у једном од округа наше јужне покрајине...

Ђопђе С.

25.08.2016. 23:23

@Косовка - Ако се не изборимо за Косово и Метохију (било којим средствима, укључујући и она која су применили Албанци, босански муслимани и Хрвати), ЗСО ће да изгуби сваки значај, јер ће Албанци брзо да је преплаве и различитим видовима притисака отерају и преостале Србе.

Русија, једини спас за Србију

26.08.2016. 01:37

@Lazy - Аустроугарске монаркије и Немачке, па тек онда прихваћен од Енглеске, а сада Америке и Турске.

arsa

26.08.2016. 07:17

Dacicu sto precuta podatak da u Pristini pre drugog stvetskog rata prakticno nije bilo siptara vec samo srba i turaka a da ih je Tito naselio pa je do 1981, kako si sam rekao bilo 149 hiljada.Koliko je srba za isti preiod napustilo Pristinu.Vise od pola moje familije (80%) je napustilo Pristinu zbog straha koji su sejali siptarski ekstremisti.Siguran sam da znas taj podatak.Pa reci ga.

pravda

26.08.2016. 15:42

@arsa - To sto kazes nije tacno. samo da znas da albanske jedinice sa Kosova i Albanije pod nardjenjem Envera Hodje oslobodili Kosovo od nemaca ane Titovi partizani. Ali posto tada Tito i Enver imali veona dobre odnose (do 1848) Enver Hoxha Glavni sekretar KPA i Glavni Komandant Armije Albanije naredio svojim jedinicama da se vrati u Albaniji dok se ne resi pitanje Kosova Tito posle toga pojedio svoj rec i krsio AVNOJ-ske naredbe i osvojio Kosovo. Posle toga Enver Hoxha proglasio Tito kao neprijatelj.

arsa

27.08.2016. 10:10

@arsa - Tacno je kako kazes.Tito nije oslobodio KIM nego je to srpski narod.Da se pitao samo Tito (zapadni spiun) to se sigurno nikad ne bi desilo.Lepo kazes oslobadjanje KIM.A od koga je oslobadjano.Od nemaca.A ko je bio saveznik nemaca.Siptari sa KIM i Albanija.Isto kao i sada.To ti je "prvda" (nemas ti nikakve veze sa pravdom) isto kao kad bi sada Srbija oslobodila KIM,dace Bog vrlo brzo, a ti kazes da ste ga vi oslobodili od sebe samih.Samo mi jedna stvar nije jasna,kako mozete da se javljate uopste

pravda

27.08.2016. 13:32

@arsa - U drugom svetskom ratu u Albaniji nije napisan nijedan dokument niti to postoji jer Kralj Albanije Ahmet Zogu napustio zemlju kada Musolinska armija napala Albaniju, i tada Beogradska vlada cutala i nije reagovala, i jos gore posle dve godine potpisala sporazum sa nacistickom nemackom. Draza Mihajlovic je bio najbolji saradnik sa nemcima u ime kralja Jugoslavije. Da ti kazem na Kosovo uvek Albanci su imali vecinu. Ko ratovao od 1878 do 1912 sa Turcima na Kosovo.??? KO je sacuvao Crkve na Decane

Пеђа

26.08.2016. 10:14

И преци врабаца још од Призренске знају да Албанци хоће једну државу. Зашто онда Србија учествује у пројекту изградње аутопута Тирана-Ниш? Зашто Србија не разобличује великоалбанску политику Едија Раме већ напротив, планира заједничку седницу две владе (у Нишу - на источној "великоалбанској граници")?

VV

26.08.2016. 16:24

@Пеђа - I ja se pitam! I Kosovo smo decenijama pomagali, svakodnavno je tamo slato po nekoliko miliona dolara i kako su nam vratili????

aloooo

28.08.2016. 02:03

@Пеђа - Pa valda da ruski tenkovi jednog dana lakše izbiju na jadransko more....;)

Djole

26.08.2016. 14:32

Kosovo je bivša tema.Kupovina hiljade nekretnina u Nišu od strane "kapitalista" sa Kosova i drastično smanjenje broja stanovništva na jugu Srbije je sadašnja tema o kojoj niko ništa ne preduzima.Kao da se stihijski prepušta jug Srbije.