Capital.ba

Izgubio posao zbog slovne greške

12.02.2010. / 12:13

SANTIJAGO, Generalni direktor čileanske štamparije novca Gregorio Injiguez smijenjen je nakon puštanja u opticaj više hiljada novčića sa pogrešno napisanim imenom države.

Novčići od 50 pezoa izdati su 2008. godine, ali niko nije primijetio grešku do kraja prošle godine. Na kovanicama u imenu države Čile umjesto slova L stoji još jedno slovo I.

Novčići su od tada postali traženi među kolekcionarima, a štamparija novca je objavila da ne planira da ih povuče iz upotrebe.

Građani su počeli da sakupljaju novčiće sa pogrešnim imenom države u nadi da će im vrijednost porasti, prenosi Bi-Bi-Si.

Zbog ove greške, posao su izgubili generalni direktori kovnice i još nekoliko službenika.

Ovo nije prva afera u koju je umiješana državna štamparija novca. Prošle godine, na tržištu se pojavio zlatnik koji je trebalo da bude čuvan u muzeju ove institucije.

Kasnije je na slobodnom tržištu prodat još jedan rijedak zlatnik, sa likom tadašnje predsjednice Mišel Bašel.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Izgubio posao zbog slovne greške

    1. đamja

      hahha

    2. 122

      Imali smo i mi svoj biser od PET KM, al niko se ni po usima nije pocesao.