Najnovije vesti
Vesti Svet
Nekada je čuvao Dejvida i Viktoriju Bekam, a danas živi NA AERODROMU

Nekada je čuvao Dejvida i Viktoriju Bekam, a danas živi NA AERODROMU

Britanski vojni veteran i nekadašnji telohranitelj britanske fudbalske legende Dejvida Bekama primoran je da živi na aerodromu nakon što je ostao bez krova nad glavom.

getvik aerodrom profimedia-0187224606 Foto: Profimedia
getvik aerodrom profimedia-0187224606
Živi na aerodromu jer je toplo i ima besplatan internet
Foto: Profimedia
Živi na aerodromu jer je toplo i ima besplatan internet

Četrdesetšestogodišnji muškarac, koji koristi ime Sajmon Džons, odlučio je da se nastani na aerodromu “Hitrou” inspirisan ulogom Toma Henksa u filmu “Terminal”.

U filmu Stivena Spilberga Henks (60) igra Viktora Narovskog iz istočne Evrope koji ostaje zarobljen na aerodromu “Džon F. Kenedi” u Njujorku, pošto mu nije odobren ulazak u Ameriku, a ne može ni da se vrati kući zato što je tamo izbio rat.

Sajmon Džons već gotovo mesec dana stanuje na najprometnijem međunarodnom aerodromu u Evropi. Živi od hrane koji gosti kafića i restorana ostave u tanjiru i koristi besplatni internet da bi tragao za poslom.

Bivši pripadnik padobranskih jedinica postao je beskućnik nakon što mu je firma propala.

Služio je u Severnoj Irskoj, Iraku, Avganistanu, Somaliji, Angoli, Nigeriji i Izraelu, da bi se potom zaposlio u privatnom preduzeću za bezbednost. Čuvao je saudijsku kraljevsku porodicu, američke diplomate i političare, uključujući i bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona. Nekoliko godina je radio za Dejvida Bekama i brinuo za bezbednost njegove supruge Viktorije i troje dece: Bruklina, Romea i Kruza. Neko vreme su ga obučavali stručnjaci za kontraterorizam Metropolitenske policije.

- Iznenada sam izgubio sve kada je propalo moje preduzeće, koje je nudilo pružanje usluga obezbeđenja u okolnostima visokog rizika i obuku odgovarajućeg osoblja. Posao je bio ogromno opterećenje za moju vezu i rastali smo se. Najednom sam ostao bez doma, a pošto su svi bankarski računi bili zajednički, u bez dinara u džepu - priča.

Na ideju da živi na aerodromu našao je upravo u popularnom filmu.

- Onda sam se setio Toma Henksa i filma o tipu koji živi na aerodromu. Shvatio sam da ću tamo moći da održavam higijenu i imati na raspolaganju besplatan internet - dodaje.

Viktorija i Dejvid Bekam
Foto: Tanjug/AP
Viktorija i Dejvid Bekam

Kaže da je u početku mislio da će ostati najviše dve noći, ali je onda shvatio da ga na aerodromu niko ništa ne pita. S obzirom na iskustvo u oblasti kontraterorizma, bio je zapanjen koliko je lako živeti na aerodromu. Ni osoblje aerodroma, ni policija ništa ga nisu pitali.

- Grupa od tri-četiri bombaša samoubica vrlo lako bi mogla da izazove masovno ubistvo. Nema nikoga ko bi ih zaustavio - kaže on.

Portparol aerodroma “Hitrou” je rekao da je tužno što ljudi dođu u situaciju da žive na aerodromu zato što je tamo toplo i bezbedno, dodavši da aerodrom ima tim socijalnih radnika koji pomažu onima kojima je to potrebno.

Međutim, ističe da “veoma ozbiljno shvatamo bezbednost putnika i kolega na aerodromu”.

- Zahvaljujući saradnji s Metropolitenskom policijom i vladom, aerodrom funkcioniše na visokim nivou bezbednosti, koja je ponekad veoma vidljiva putnicima, a ponekad prikrivena. Bezbednost se konstantno proverava - napominju.