Najnovije vesti
Vesti Politika
"Dosta je bilo" od Resavice traži spisak preporadavaca uglja

"Dosta je bilo" od Resavice traži spisak preporadavaca uglja

Pokret "Dosta je bilo" zatražio je danas od Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" spisak 100 najvećih kupaca koji se bave preprodajom uglja, zbog sumnje da se preko tog rudnika "odvija pljačka".

Dosta-je-bilo_logo Foto: Promo
Dosta-je-bilo_logo
Foto: Promo

"Preko rudnika Resavica odvija se pljačka u korist partijski povezanih, privilegovanih preprodavaca uglja, koji kupuju ugalj po ceni od 7.900 do 9.300 dinara po toni, a preprodaju po ceni od 16 do 17 hiljada po toni. Zakon zabranjuje Resavici da ugalj prodaje po tržišnoj ceni", naveo je taj pokret u saopštenju.

"Dosta je bilo" je saopštio i da prihodi Resavice u 2015. godini iznose 2,2 milijarde dinara, a da bi taj prihod, kada bi se ugalj prodavao po tržišnim cenama, bio veći za više od dve milijarde dinara.

"U isto vreme, subvencije države iznose 4,4 milijardi dinara. Ispada da država ne daje novac za plate, već za profit partijski povezanih prekupaca. Troškovi za plate iznose 4,7 milijardi, dok svi ostali troškovi iznose 2,6 milijardi dinara", dodao je Pokret.

Pokret je naveo da je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen u svom blogu naveo da "svega nekoliko privilegovanih kupaca" može da kupuje taj ugalj, da je Resavica nekoliko puta tražila dozvolu da prodaje ugalj po tržišnoj ceni, ali joj to nije dopušteno.