Miletovi referendumi

Ratko DMITROVIĆ

19. 08. 2016. u 21:29

Na strani Srpske su Srbija i Rusija. Da li je ta podrška dovoljna i ima li u njoj i dalje Dodika kao ključnog igrača?

Милетови референдуми

ZNAMO šta je Bajden u Beogradu rekao javno, pred kamerama, ali ne znamo o čemu su on, Vučić i Nikolić razgovarali u četiri oka, uslovno rečeno - tajno. Ne znamo šta je sugerisano, preporučeno, a šta prihvaćeno, gde je, na primer, u svemu tome Milorad Dodik, a bez njega kao teme ovi razgovori nisu mogli da prođu. Zbog čega Amerikancima smeta Dodik? Neposlušan je.

Dodik je svojevremeno za Amerikance bio omiljeni lik među Srbima s leve strane Drine. Behu to oni dani kada je Mile predstavljao jedinu opoziciju Karadžiću i SDS-u. Neka vrsta srpske građanske opcije u RS. Onda je promenio stavove, retoriku... politiku. Nevažno je sada, i ovde, da li se to dogodilo spoznajnim putem, sazrevanjem, ili kao posledica procene šta je najkorisnije u potrazi za vlašću, ali Dodik je od sledbenika Ante Markovića postao žestoki srpski nacionalista. Amerikanci takve Srbe ne vole, posebno ako imaju, a Dodik ima, priličnu prohodnost i simpatije u Moskvi.

Referendum, ovaj koji treba da se održi 25. septembra i odgovori na pitanje da li su stanovnici Srpske za to da se 9. januar slavi kao Dan Republike Srpske, novi je problem na relaciji Dodik - Ameri, da ne kažem Zapad. Prethodne radnje su poznate, ali malo je onih koji znaju šta nas po ovom pitanju čeka u sledećih mesec dana. Bakir Izetbegović preti sukobima ukoliko Zapad ne smiri Dodika i u tom smislu javno sugeriše pritisak preko Aleksandra Vučića. Ambasadori zapadnih zemalja, s rezidencijama u Sarajevu, hrane svoje centrale strahom da je najavljeni referendum, inače potpuno bezazlen po merilima razvijenih evropskih demokratija, samo generalna proba za izjašnjavanje o nezavisnosti Srpske, i da ga stoga treba sprečiti.

Da li je Dodik mogao bez ovog referenduma? Da, mogli su i on i cela Srpska da i dalje, bez referendumske odluke, slave Dan RS, da ne rade, da pevaju, vode kolo, peku prasiće..., ali Dodik je od Zapada nekoliko puta izigran, čak ponižen, i njegova racionalno sagledana pozicija, bogami i sujeta, još jedan šamar ove vrste ne mogu sebi da dozvole. I da dozvole, ništa se ne bi promenilo. Setite se najavljenog referenduma u RS o pravosuđu, 2011. godine, otkazanog nakon boravka Ketrin Ešton u Banjaluci. Dodik je tada dobio čvrsta obećanja da će se situacija promeniti. Prevarili su ga, kao i prošle godine, kada je, nakon višegodišnjeg kabadahijskog ponašanja Sarajeva, najavljivao referendum o tužilaštvu i sudu BiH.

Ako otkaže ovaj referendum, Dodik dovodi sebe u veoma tešku političku situaciju. Ako ga održi, možda u još težu. Mile će se već snaći, on lično, ali šta, i u jednom i u drugom slučaju, čeka Srpsku? Na strani tog srpskog entiteta su Srbija i Rusija. Da li je ta podrška dovoljna i ima li u njoj i dalje Dodika kao ključnog igrača?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

поштено говорећи

19.08.2016. 21:51

све има своју цијену, али слобода је најскупља...

blok30

19.08.2016. 21:55

Bakir je umislio da je sultan i da moze da odredjuje kada će Srbi slaviti Dan Republike Srpske....on je ovim potezom ujedinio Srbe i hvala mu na tome....siguran sam da se danas kaje...

Референдум треба одржати

19.08.2016. 22:02

Додик има подршку Србије и Русије, али и српског народа са обе стране Дрине, само јединство Србе спашава, и наравно јака држава, јер без своје државе Срби постају лака мета за оне који нам не желе ништа добро.

prellee

19.08.2016. 22:37

Nije Mile htio referendum ali mu ga nametnuo Bakir iz Sarajeva.On očito nema mjeru dokle može da ide, pa ga Mile na to upozorava.Ako Bakir određuje sve i svašta svom narodu milsim da se silno zafrkao, Srpski narod to neće prihvatiti, niti Dodik posebno.Neće Bakiru pomoći ni Vučić,samo što ga ne ubiše u Srebrenici.Isto što su ratovi Srbima bili nametnuti sada je referendum nametnut RS.Demokratija je zaživjela u RS.U Sarajevu je to samo dio FOLKLORA, ništa više od toga.

hristina

19.08.2016. 22:43

Referendum, nego sta! I jedno pitanje. Zasto, i za koga, je svaki srpski patriota - zestoki srpski nacionalista? Bio bi IM po meri samo jedan poslusnik! E, sa Srbima, i to znaju, ne moze! Republika Srpska ima podrsku Srbije i Rusije. Dovoljno! Zivela Republika Srpska!

Tanasije

19.08.2016. 23:41

Ako je nesta odluceno, to treba i sprovesti do kraja, naravno ako odlukama prethodi detaljna analiza. Podrska Srbije i Rusije su dovoljne, jer objektivno i nije moguce ocekivati jos neciju podrsku. Istina, Hrvatska bi i te kako mogla biti zainteresovana za prikljucak Srbiji i Rusiji, ali u ovom trenutku to je sasvim iskljuceno.

zola

20.08.2016. 08:26

@Tanasije - I kao sto rece gosn Dmitrovic "Mile će se već snaći, on lično, ali šta, i u jednom i u drugom slučaju, čeka Srpsku? " Lako se mi možemo busati u grudi i hteti ili ne ovo ili ono. Mudrosti nam nedostaje vec puno godina unazad.

Marko

20.08.2016. 03:12

Poznato je da zapad ima duple arsine, njihov demokratski bregzit moze da uzdrma svet a nas divljacki referendum o danu drzave ne moze. Daj bre ljudi sta se palite. Isto da komsija preti komsiji ako kupi bolji auto. Smesno. Nervira me vecito gusenje sloboda Srba na balkanu. Ona stara srpska, e ti ce mi kazes. Samo napred i ne boj te se. Kerovi se i dalje da laju a srpski karavani ce i dalje da prolaze.

ranko75

20.08.2016. 05:02

Kakve su to demokrate sa zapadnim vrednostima a protiv su referenduma?Ako referendum koristi srbima ili rusima, onda referendum ne valja,ali kada se je Hrvatska odvajala onda je referendum dobar.Kod nas je protiv referenduma o ulasku u EU Vucic.Sramota hoce u EU, zalaze se za "vrednosti" EU,a protiv referenduma.To je isto kao kada bi se ekolog borio protiv ciste vode.Ili hriscanin protiv Hrista.Sada borac za EU integraciju Izetbegovic protiv referenduma.Sta ce ti BIH Bakire ako nije demokratski?

Radovan

20.08.2016. 07:20

BiH u kojoj ce Bakir Izetbegovic odlucivati koje datume Srbi da proslavljaju je tamnica za srpski narod, i nikome takva ne moze biti dobra.

Aleks

20.08.2016. 09:47

Otkazivanje referenduma bilo bi veliko poniženje i dalo vetar u leđa zagovornicima pritiska na Republiku Srpsku.

mile969

20.08.2016. 10:21

Nije Dodik nikakav nacionalista već realan političar, koji je uvideo da im je krajni cilj uništenje Srpske. Ne razumem potrebu Bošnjaka da oni vladaju celom Bosnom jel im to ostalo od Turaka, ko njima daje to pravo da se tako ponašaju. Dok god bude takvog razmišljanja i pritisaka stanje se neće popraviti i može da ide samo na gore.

Nostradamus

21.08.2016. 10:19

Nema sumnje da cemo na tom referendumu "pobediti", ali mi nije jasno cemu ce ta "pobeda" koristiti, he, he, he?. Toliko smo puta "pobedili" u istoriji, da sam prosto zbubnjen uspesima nasih velikih vodja. Domanovic je lepo napisao ali nema ko da cita.

Вук З.

21.08.2016. 12:42

Отказивање референдума би показало да о судбини Српске одлучују Бајден и Вучић, а не Додик и Медведев. А то би значило и да се ни у Српској, као ни у Милогори ни Србији, не дозвољава Србима да јавно искажу своје жеље! Хвала "Новостима" што нам, дозвољавају да се чује и мишљење грађана!