Olimpijske igre

Srbija u polufinalu nakon drame u "balkanskom derbiju"

Srbija u polufinalu nakon drame u "balkanskom derbiju"
Srbija u polufinalu nakon drame u "balkanskom derbiju"

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Nakon izuzetno napete i dobre utakmice, reprezentacija Srbije je pokazala više, te savladala reprezentaciju Hrvatske rezultatom 86:83.

Ovo je četvrta pobjeda srpskih košarkaša u isto toliko susreta od raspada SFRJ.

Obje reprezentacije su čvrsto ušle u utakmicu. Srbija je prva došla do poena, ali su Hrvati odmah preokrenuli i vodili do sredine prvog dijela kada "Orlovi" vraćaju rezultatsku prednost. Ta prednost je iznosila najviše pet poena, a prva četvrtina je završena u korist Srbije 20:19.

Otprilike do polovine drugog dijela uslijedila je rezultatska "klackalica", a onda su Hrvati prešli u prednost i nisu je ispuštali do kraja poluvremena. Dominirao je Bojan Bogdanović koji je nosio Hrvatsku do te prednosti. Srbija je, iako je imala procenat šuta 33%, uspjela da drži priključak, pa je na poluvrijeme otišla sa šest poena minusa.

U trećoj četvrtini uslijedio je šou košarkaša Srbije. Redom su punili koš Hrvata Raduljica, Mitrović, Marković, a najviše Bogdanović. Ubrzo je Srbija preokrenula rezultat u svoju korist, a koliko je dominanta bila u trećoj dionici govori rezultat te četvrine - 34 :14. "Orlovi su tako u posljednju četvrtinu ušli sa 14 poena viška.

Međutim, Hrvati su u odlučujućoj dionici pokazali da nisu u Rio došli na turističko razgledavanje. Malo po malo topila se prednost Srbije. Hezonja se razigrao, a Bojan Bogdanović je nastavio da trpa koš Srbije. Hrvatima je pri rezultatu 76:75 malo falilo za preokret, ali je Hezonja promašio otvoren šut za tri poena.

Raduljica je onda nakon sjajne asistencije Teodosića povećao prednost, ali je Teo poslije promašio šut za tri poena pa se ušlo u penal završnicu.

Tu su Srbi bili uspješniji. Nikola Jokić je iz ovog dijela meča izašao kao junak, jer je dva puta išao na liniju za slobodna bacanja, gdje je bio hladnokrvan, i sa svoja četiri poena donio "Orlovima" plasman u polufinale gdje ih čeka Australija koja je deklasirala Litvaniju sa 90:64.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije