• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Norveške kuće izbio "rat"

Norveška kuća u Gornjem Milanovcu postala je predmet spora Srpsko-norveškog društva u Beogradu i njegovog ogranka u Milanovcu.

Predsednik opštine Dražimir Marušić rekao je agenciji Beta da vlasništvo nad Kućom koja je izgrađena pre 25 godina na zemljištu u državnoj svojini nije definisano.

On je kazao da je do 2000. godine korisnik bila opština Gornji Milanovac, a vlasnik lokalni ogranak Srpsko-norveškog društva, i da su posle 2000. godine vlasništvo i dokumentacija o pravu korišćenja preneti na sedište u Beogradu.

"To je potpuno nelogično, jer su u Gornjem Milanovcu ostali veliki dugovi, poreske obaveze i neisplaćene plate radnicima", istakao je Marušić.

Kuću su, u obliku vikinškog broda sa šumadijsakim krovom, izgradila društva u Jugoslaviji i Norveškoj a najveći deo investirala je opština Gornji Milanovac u cilju povezivanja dva naroda i zahvalnosti Norvežanima za pomoć internircima u fašističkim logorima.

Već dve decenije Kuća je stecište turista iz Norveške, gde se organizuju razne manifestacije iz ove zemlje i čuvaju dokumenta o stradanjima interniraca u Drugom svetskom ratu, sa ovih prostora, na severu Evrope.

"Naš cilj je da se Kuća ne pretvori u privatnu kafanu već da bude turistička ponuda rudničko-takovskog kraja i čitave Srbije, a ukoliko se spor ne reši, obratićemo se sudskim organima", istakao je Marušić.

Za 27. februar najavljen je dolazak delegacije iz Norveške u Gornji Milanovac, kada se očekuje konačno rešenje oko vlasništva nad ovim objektom.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image