U Mitrovici ponovo strepe

Dragana Zečević

14. 08. 2016. u 07:39

Sa Srbima, građanima Kosovske Mitrovice, uoči početka radova na mostu na Ibru: Sadašnji "Park mira" stvara sigurnost i prepreka je za nemile događaje

У Митровици поново стрепе

ISKREN da budem, nešto nisam zadovoljan što će taj most po završetku radova u potpunosti biti otvoren, jer mi koji živimo u severnoj Mitrovici znamo da su sve provokacije i svi napadi upravo dolazili preko tog mosta iz južnog dela grada.

Ovako za "Novosti" govori Milan Dimić (54), raseljen iz Vučitrna, koji je 1999. godine sa porodicom utočište našao u severnoj Mitrovici.

O najavljenim radovima i otvaranju mosta na Ibru uglavnom ovako razmišljaju i ostali građani srpske nacionalosti iz ovog dela grada. Priče o otvaranju mosta najpre za pešake, a potom i saobraćaj, intenzivirane su poslednjih dana uoči početka radova na njegovoj revitalizaciji, koji će, kako je najavljeno, početi danas.

Radovi će, kako je predviđeno sporazumom u Briselu, trajati četiri meseca, odnosno do 20. januara, kada bi trebalo da usledi otvaranje mosta na kojem se od sredine juna 2014. nalazi "Park mira".

- Mislim da je sadašnji "Park mira" omogućavao sigurnost i bio prepreka za nemile događaje - kaže nam Gorica Kostić, dok, iako živi u severnom delu grada, Albanac Skender Peći (70) smatra da je most trebalo da se otvori odavno.

I dok su iz južnog dela grada preko mosta pešaci dolazili u severni deo grada idući uglavnom ka naselju Bošnjačka mahala, u kojem najveći broj radnji drže Albanci, odnosno Bošnjaci ili muslimani (kako se ko deklariše), revitalizacija mosta, kako saznajemo, podrazumeva izgradnju kružnih tokova sa obe, i južne i severne, strane.

INCIDENTI

Na glavnom mostu na Ibru, jednom od šest koji razdvajaju severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, od 1999. dogodilo se 120 nasilnih pokušaja kosovskih Albanaca da pređu na sever.

Prilikom poslednjeg, 22. juna 2014, u sukobima koje su inicirali Albanci iz južnog dela grada povređeno je 23 ljudi - 13 policajaca, nekoliko demonstranata, dva novinara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Naser Azemi

14.08.2016. 13:18

hval bogu sto se otklanja ovaj park nemira,ja sam siguran da svi pravi mitrovcani jedva cekaju da zivimo kao nekada , sa albancima zajedno ostavite pesimizam okrenite se optimizmu !!

naseru

14.08.2016. 14:25

o kom optimizmu govoris? onom iz 1999 ili 2004 ili mozda 2014? Koji je to optimizam? da se siptari zalecu kolima u severni deo ili da sacekuju srbe i ubadaju ih nozevima? Postoje jos 4 mosta koja funkcionisu u potpunosti, a ovaj direktno ide u centar severnog dela. Naravno da nema optimizma i pouceni prethodnim iskustvom, srbi sa razlogom pesimisticki gledaju na otvaranje mosta. Jer svaka sledeca veliko albanska pretenzija ce dovesti do sukoba i nemilih scena upravo na tom mostu..