• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema na crno: Radni staž uskoro i za sezonce?

Izvor mondo.rs

Za one koji nemaju posao sezonski rad je dobra prilika da nešto zarade, a uskoro će, kako stvari stoje, i njihov radni status biti zakonski regulisan.

Trenutno se priprema zakon o sezonskim poslovima, kojim će biti regulisano to područje rada i podrazumevaće uvođenje vaučera kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi

Za one koji nemaju posao sezonski rad je dobra prilika da nešto zarade, a uskoro će, kako stvari stoje, i njihov radni status biti zakonski regulisan, što znači da će svi koji koriste vaučere imati pravo na to da im se obračuna radni staž.

Trenutno se priprema zakon o sezonskim poslovima, kojim će biti regulisano to područje rada i podrazumevaće uvođenje vaučera kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić rekao je za "Kurir" da se do kraja godine očekuje radni nacrt tog zakona, koji bi potom išao na javnu raspravu.

"Formirana je radna grupa, koja je imala nekoliko sastanaka, i trenutno je u toku usaglašavanje tih zakonskih rešenja s drugim zakonima, prvenstveno iz oblasti socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i zakonima iz oblasti poreza i doprinosa", rekao je Lazić.

On je dodao da će radna grupa nakon toga izaći s prvim tekstom, odnosno radnim nacrtom zakona.

Cilj zakona je da zaštiti one koji se bave sezonskim poslovima.

"Odnosi se na sve one s kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu, već su radili na crno ili su se na drugi način dovijali kako to da bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način olakšaćemo poslodavcima samu tu proceduru", rekao je Lazić.

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mala

Već godinama sam sezonac,imam svakojakog iskustva od povrede na radu do neisplaćenih dnevnica.

Ceca

Sve će biti samo nas neće! Kada? Kako? Zašto i Dokle Bre Ovako?

Ja

Cek cek i za njih pa ja sad mogu nabrojati bar petero ljudi koji rade na crno u ,navodno,regularnim prodavnicama ,shopovima i sam bog jos zna koliko njih ima na takvim radnim mestima u ovoj nasoj "pravnoj" drzavi,e kukala nam majka!

special image