Film i serije

De Niro otvorio 22. SFF: Uručeno mu "Počasno Srce Sarajeva" (FOTO)

De Niro otvorio 22. SFF: Uručeno mu "Počasno Srce Sarajeva" (FOTO)
De Niro otvorio 22. SFF: Uručeno mu "Počasno Srce Sarajeva" (FOTO)

SARAJEVO – Filmskoj ikoni Robertu De Niru je u Ljetnom kinu u Sarajevu pred oko 3.000 posjetilaca uručena nagrada "Počasno Srce Sarajeva" koje se po prvi put uručuje za živorno djelo.

"Čuvaću ovu nagradu, moje srce Sarajeva, jer nema toliko gradova u svijetu koji su pokazali srce kad je to trebalo najviše, u najtežim trenucima. Postoji sličnost između sarajevskog filmskog Tribeca festivala jer su nastali iz teških uslova, borbe, i napora da se održimo. Zato mi je zadovoljstvo da sam s vama", rekao je De Niro nakon primanja nagrade.

Prije toga, De Niro je otvorio 22. Sarajevo film festival u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

De Niro je, nakon višeminutnog aplauza koji mu je upućen, istakao je da je počastvovan što može biti ovdje i otvoriti ovogodišnji SFF u Sarajevu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra izjavio je kako nikada dosad nije vidio punije Narodno pozorište.

"Vjerujem da će ovogodišnji festival ostati u našim srcima. S nama je dragi gost kojeg sam ranije upoznao, imao sam tu čast. Počastotvan sam da sam ga ugostio u Sarajevu i vjerujem da će ovdje uživati", rekao je Purivatra.

SFF je otvoren i paralelnim projekcijama filma "Taksista" u narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu. Riječ je o kultnom filmskom ostvarenju Martina Skorsezea, koji je restauiran povodom 40-godišnjice prikzavanja.

Večeras u 23 sata planiran je gala prijem u hotelu "Evropa".

Ranije na crvenom tepihu, De Niro je rekao da mu je čast što je pozvan u Sarajevo.

"Drago mi je što sam tu. Imam vezu sa Sarajevom i onim što se ovdje dešavalo početkom devedesetih godina. To je neka naša neslužbena veza. Interesovala su me mjesta koja sam gledao da su bila granatirana na televiziji. Bilo je veoma interesantno da dođem ovdje i danas obiđem ta mjesta", rekao je De Niro na crvenom tepihu SSF-a.

Crvenim tepihom su prošetali mnogi filmski i estradni radnici, političari, privrednici i ugledni građani iz Bosne i Hercegovine, među njima ambasadorka SAD-a u BiH Morin Kormak, Sanela Dženkins, pjevač Željko Jokismović, rediteljji Pjer Žalica i Jasmila Žbanić, glumica Žana Marjanović, glumac Nikola Đuričko koji je rekao da se nada da će pogledati neki dobra film.

Među zvanicama SFF-a je i pjevačica Alka Vuica koja je novinrima rekla da je ovo je pravi kanski festival na ovom prostoru. Govoreći o Sarajevu,

"Sama nagrada 'Srce Sarajeva' govori o tome da Sarajevo ima srce i dušu. Jedva čekam da vudim De Nira, a projekcija filma 'Taksist' je i za mene premijera, jer ga nikada nisam gledala", rekla je Vuica.

Ispred Narodnog pozorišta okupio se veliki broj građana koji su sa nestrpljenjenm čekali dolazak De Nira, a glumac je podijelio autograme fanovima.

Na ovogodišnjem SFF bit će prikazanno ukupno 220 filmova, a biće to praznik za ljubitelje sedme umjetnosti. I ove godine „crvenim tepihom“, „prošetaće“, svjetski poznate filmadžije i glumci, ipak, kao i u proteklih više od 20 godina prednost će biti data glummcima i rediteljima iz regiona. Čak 53 filma imaće svjetsku premijeru.

I ove godine u fokusu će biti glavni takmičarski program, koji daje presjek najboljega što nudi regionalna kinematografija.

Na kraju Festivala biće dodijeljene i nagrade za najbolje i to „Srce Sarajeva“ za najbolji film, naajbolju žensku i mušku ulogu, ali i mnoge druge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije